PUBLICITAT

Els comuns fan inventari de les activitats que ofereixen al ciutadà

  • També en determinaran el cost i apostaran per les que són rendibles amb criteris de sostenibilitat
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, en una roda de premsa. Foto: TONY LARA

Després de la reunió de cònsols que van mantenir ahir al matí a la capital, els comuns van anunciar que fan un inventari de les activitats que ofereixen i que el pas següent serà determinar el cost que tenen per determinar quines són rendibles a partir de criteris de sostenibilitat. Actualment, els comuns ofereixen 3. 562 places d'activitats esportives i 3.927 places més d'activitats culturals i d'oci, quan només comptabilitzen 2.560 usuaris per a les primeres i 2.334 usuaris per a les segones. La diferència entre oferta i ocupació és significativa.

Una simple resta permet adonar-se que sobren 1.000 places en l'apartat d'activitats esportives i que en sobren prop de 1.600 més en l'apartat d'activitats lúdiques i culturals. La cònsol de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, va explicar ahir que aquest recompte «és una base per començar a treballar». A la qual cosa Rosa Ferrer va reconèixer que «el proper pas serà calcular el cost de cada activitat o servei, i quina subvenció rep». I és que en molts casos el que paga el ciutadà per gaudir d'una activitat o servei no és suficient per sufragar-ne el cost. Ferrer va explicar que «hi pot haver activitats subvencionades en un 20% o serveis subvencionats en el 80% com pot ser el cas de les guarderies».

Sigui com sigui, Gil també va concloure en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols que «caldrà veure si es vol continuar oferint totes les activitats a totes les parròquies, perquè algunes potser només tenen quatre usuaris, o si pel contrari, cada comú s'especialitza en una oferta diferent per optimitzar l'ocupació i la capacitat de cada oferta». Els cònsols insisteixen en posar a la pràctica la política de mancomunar serveis per aprofitar bé els recursos de què disposen.

Gestió dels boscos / Aquesta mateixa política també s'aplicarà en matèria de medi ambient i en l'immediat en la gestió dels boscos. Les cònsols Ferrer i Gil van explicar també que «els comuns tenen a punt el recull històric forestal que determinarà les necessitats de gestió dels boscos per als propers tres anys». A partir d'aquí, les corporacions locals redactaran el plec de bases pertinent per adjudicar els treballs a una empresa que es farà càrrec de vetllar pel bé comú i crearan el Servei mancomunat de gestió forestal. Gil, va afegir que «es tracta de mancomunar els recursos en matèria de medi ambient i les tasques de prevenció de riscos hidrològics, incendis, allaus, plagues o contaminacions, entre d'altres».

Transferències /Felicitant-se pel proper nomenament del ministre de Presidència i Institucions, Antoni Riberaygua, les cònsols van coincidir en que aquest fet «donarà un nou impuls a les relacions entre el Govern i els comuns per avançar en la delimitació de competències i les transferències comunals». A més, les cònsols van fer-se ressò del malestar creat per la interpretació unilateral que fa el Tribunal de Comptes (TdC) sobre la modificació de la Llei de Transferències. «Si la modificació ens permet eixugar deute amb aquests diners, el TdC interpreta que només podem eixugar el deute contret en inversió, i això fa que alguns comuns incompleixin la Llei». Les cònsols van explicar que «s'enviarà una carta al ministre Cinca explicant el problema», ja que si no poden eixugar deute corrent, algunes corporacions tampoc no compliran amb la Llei de Finances Públiques. Ferrer va insistir en que la interpretació del TdC no és vinculant.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT