PUBLICITAT

La FAAD vol l'obligatorietat de contractar discapacitats

  • DA presenta un projecte amb activitats adaptades per les vacances
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Xavier Herver i Nathalie Laguens, ahir. Foto: TONY LARA

La crisi econòmica hi és per a tots, però alguns hi surten més perjudicats. Així ho va voler constatar ahir el president de la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), Lluís Sàmper, que va explicar que la gent que pateix alguna discapacitat no està trobant cap feina: «L'empresari el que veu és una cadira de rodes o unes faccions atípiques, sense tenir en compte les capacitats o la professionalitat de la persona que té davant». Amb la crisi i tanta gent a l'atur, «les seves possibilitats d'entrar al món laboral encara s'han complicat més». Així doncs, que les persones amb una diversitat funcional puguin trobar feina és la prioritat que la Federació s'ha fixat com a principal objectiu. «Sabem que el moment és difícil, però per això cal trobar solucions. A França és obligatori que un 6% de la plantilla siguin persones amb discapacitat. Si l'empresa justifica que el tipus de treball no ho permet, són excloses d'aquesta obligació, però si no estan complint, reben una penalització, els diners de les quals s'empren per crear llocs de treball per a discapacitats», va explicar Sàmper, que preciament proposa aplicar al Principat una mesura semblant.

A banda de dur a terme accions per solucionar els problemes laborals dels discapacitats, Sàmper va reclamar al Govern la necessitat de fer campanyes per tal que la diversitat funcional sigui vista com «un fet normal». Sàmper també va defensar l'opció de la discriminació positiva per a les persones amb discapacitat «si cal dona'ls-hi més drets o facilitats que als altres perquè aconsegueixen ser iguals i tenir les mateixes oportunitats, s'ha de fer».

ACTIVITATS ESPECÍFIQUES / El partit polític Demòcrates per Andorra, des de la secció d'Igualtat, va presentar ahir un projecte per a preadolescents i adolescents discapacitats físics i mentals, per tal de cobrir, en part, una de les mancances que la FAAD fa temps que posa de relleu: els discapacitats majors de 12 anys es queden sense suport durant les vacances i sense serveis de lleure. És per aquest motiu que la coordinadora de la secció d'Igualtat de DA, Natahaile Laguens, va explicar que el projecte que es vol dur a terme consistirà en organitzar una o dues activitats al dia per a aquestes persones, pe tal «d'ajudar a socialitzar els joves i alhora alleujar les famílies durant les vacances escolars i dona'ls-hi un suport».

No es tracta doncs d'un esplai per a discapacitats amb un espai propi i un horari, sinó de donar l'oportunitat als majors de 12 anys de realitzar diferents activitats adaptades per a ells durant els períodes vacacionals. Ester Fenoll, membre de la comissió d'Igualtat, va explicar que precisament no es fa un esplai específic per discapacitats perquè «sempre s'ha d'anar cap a la inclusió». Fenoll va valorar positivament aquesta iniciativa, que hauria d'anar paral·lela als programes de suport per als majors de 12 anys. Sàmper, pel seu cantó, va dir que aquest servei «era necessari indiscutiblement».

Laguens va explicar que ja han mantingut converses amb el Ministeri de Salut i Benestar i amb els comuns, que col·laborarien per exemple cedint espais, i algunes entitats. Com a exemple d'activitats a realitzar va posar, entre d'altres, sortides a la muntanya, visites a les casernes de bombers o fer una estada amb jugadors del River, que «ja han mostrat la seva disposició».

De moment, però, encara no saben quan podran posar en marxa el programa d'activitats; la seva dimensió també dependrà del suport econòmic que aconsegueixin a través de patrocinadors.

Cens / El projecte presentat ahir per DA va tornar a posar de relleu el problema de no tenir dades sobre les persones que pateixen una diversitat funcional al Principat, ja que es desconeixia a quantes persones podrien participar en el projecte. «Les famílies que tenen a casa una persona amb discapacitat tenen tendència a no manifestar-ho», va explicar Sàmper, que va dir que a França, «en lloc de fer un cens, fan enquestes i a través d'aquestes tenen una aproximació». A Andorra moltes persones amb discapacitat funcional no han passat per la Comissió Nacional de Valoració i «tampoc va funcionar el cens encarregat a Centre de Recerca Sociològica, que no van rebre les dades de tots els organismes i no van poder recopilar-les». És per aquest motiu que Sàmper va proposar les enquestes com a solució més factible.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT