PUBLICITAT

El Parador de la Seu se salva de tancar cinc mesos a l'any

  • Els set establiments de Catalunya tancaran durant 40 dies però cap definitivament
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Els treballadors del Parador de Cardona protesten contra el tancament temporal i l'acomiadament Foto: ESTEFANIA ESCOLÀ

La direcció i el comitè de treballadors dels Paradors van tancarla passada matinada un acord sobre el pla de viabilitat. Aquest estableix un ERO per acomiadar 350 treballadors a través d'un pla d'adhesió voluntària que fixa la indemnització en 25 dies de salari amb un topall de 20 mensualitats. En paral·lel, la direcció s'ha compromès a no tancar definitivament cap dels Paradors i es limitarà a fer un tancament per vacances. A Catalunya, el Parador d'Aiguablava, Arties, Cardona, la Seu d'Urgell, Vic, Sau i Viella, que inicialment es preveia que tanquessin cinc mesos, ho faran només durant 40 dies. L'acord, que també inclou diverses mesures de flexibilitat laboral, serà efectiu des d'aquest mes de gener.

Entre les mesures de flexibilitat laboral, destaca l'elaboració del calendari laboral de torns, horaris i dies de descans amb un mes d'antel·lació i no d'un any, com es proposava inicialment. A més, també s'ha acordat la reducció de la jornada laboral de 400 treballadors en un 25%, així com la reducció i l'eliminació d'alguns complements salarials i retribucions variables, la suspensió dels dos dies d'assumptes personals que tenia fins ara la plantilla i el de lliure disposició.

Aiguablava / Entre els aparadors de turisme afectats per l'acord, hi ha el d'Aiguablava de Begur (Baix Empordà), que compta amb una cinquantena de treballadors.

Es dóna el cas que aquest és un dels «més rentables» en el rànquing estatal –va aconseguir la cinquena posició l'any 2011–, segons el secretari general de la federació de comerç, hostaleria i turisme de CCOO a Girona, Josep Maria Montalbán, que subratlla la importància que no s'hagi de tancar durant cinc mesos i que pugui continuar l'activitat amb normalitat.

Ara bé, no se sap encara si l'extinció de contractes inclosa en l'acord de l'ERO pot acabar afectant a algun dels seus treballadors, segons informa l'ACN.

Albert Batalla / L'alcalde de la Seu d'Urgell i diputat de CiU al Parlament, Albert Batalla, va valorar ahir positivament l'acord assolit entre la direcció de Paradors de Turisme de l'Estat i els representants dels treballadors que comportarà el tancament dels establiments que hi ha a Catalunya, entre ells el parador de la capital de l'Alt Urgell, durant 40 dies l'any i no cinc mesos com plantejava l'expedient de regulació d'ocupació plantejat inicialment per Paradors. «Tant des del punt de vista laboral com turístic és una molt millor decisió pels paradors de Catalunya afectats», els d'Aiguablava, Arties, Cardona, Vic, Sau i Viella, a més del de la Seu. Així mateix, Batalla va defensar el traspàs d'aquests equipaments estatals a la Generalitat per tal que puguin ser gestionats des de la proximitat.

Batall va valorar positivament l'acord que suposarà que el tancament dels paradors d'Aiguablava, Arties, Cardona, Vic, Sau, la Seu d'Urgell i Viella durant 40 dies l'any, que coincidiran amb el període de vacances dels treballadors, enlloc dels cinc mesos que proposava la direcció de l'empresa pública estatal. Altrament, l'acord preveu l'acomiadament de 350 treballadors de Paradors al conjunt de l'Estat enlloc dels 644 previstos inicialment i introdueix la possibilitat que els treballadors s'hi puguin acollir de forma voluntària. L'acord subscrit aquesta nit preveu també millores pel que fa les indemnitzacions per acomiadaments, així com altres mesures de flexibilitat laboral que fan referència a calendari laboral, torns laborals, horaris i dies de descans.

A banda de la negociació en l'àmbit laboral que han mantingut sindicats i la direcció de Paradors, Batalla va recordar la pressió política que han exercit des de l'Ajuntament de la Seu, conjuntament amb la resta de consistoris catalans afectats i la Generalitat, «perquè entenem que els números no són tant dolents» i «per fer-los entendre que la realitat turística d'aquestes poblacions té com a puntal el propi parador».

Reclama el traspàs / Un cop tancat el conflicte laboral, l'alcalde de la Seu d'Urgell veu nencessari de posar sobre la taula el traspàs dels paradors de turisme estatals que hi ha a Catalunya a la Generalitat. Batalla va recordar que la competència de turisme és exclusiva de la Generalitat des del 1979. Fins ara l'Estat ha transferit a Catalunya una sèrie d'equipaments menys els paradors. Per això, Batalla defensa que davant l'actual procés que ha iniciat al país la gestió d'aquests equipaments s'ha de poder fer des de Catalunya ja que «seria bo poder gestionar aquesta infraestructura des de la proximitat i podria suposar un element més de l'estratègia turística dels municipis i del país».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT