PUBLICITAT

Xavier Altimir preveu un 2013 amb més acomiadaments

  • El PIB indica que Andorra està immersa en una gran recessió
G. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Xavier Altimir Foto: EL PERIÒDIC

La percepció dels empresaris per als pròxims mesos no és ni bona, ni gens encoratjadora. De cara a l'any que ve, encara hi ha empreses que s'han de reestructurar o redimensionar. El sector de la construcció i de la indústria subsidiària són els més tocats en aquest grup.

El president de la Confederació Empresarial Andorrana, Xavier Altimir, va dir que «es tornaran a reduir plantilles». A més a més, algunes empreses d'altres sectors també es troben en la mateixa situació o pitjor «perquè hi ha gent que també es planteja tancar el negoci». Així doncs, l'acomiadament tornarà a l'ordre del dia i «tornarà a augmentar inevitablement el nombre d'aturats».

Segons l'informe econòmic que la Cambra elabora cada any, si al 2010 hi havia indicis que algunes branques del comerç i de l'hoteleria havien mostrat una certa moderació en la davallada de l'activitat, el 2011 «no hi havia cap activitat productiva que es pogués posar en relleu pel fet que hagués resistit millor». En definitiva, que la majoria dels sectors d'activitat van retrocedir: la indústria, la construcció, el comerç, el turisme i l'hoteleria, el transport i les telecomunicacions. Entre tota aquesta davallada només dos sectors van poder sobreviure, el bancari i l'agricultura.

Segons Altimir, el turisme i el comerç són els dos motors que ens poden salvar, «sempre i quan siguem capaços de fer venir nous clients, ja que si només confiem en el client espanyol i el client francès, no tindrem gaire més oportunitats perquè la crisi assota els països veïns dels quals encara depenem massa». Russos i britànics augmenten a poc a poc i es presenten coma bones alternatives per al creixement d'aquests sector. «Cal insistir perquè vinguin turistes de provinença més llunyana», va concloure el president de la patronal.

UN PIB EN CAIGUDA / Les dades de l'informe econòmic de la Cambra de Comerç mostraven que el 2011 el PIB havia caigut un 2,8% en termes reals, i ja venia de caure un 3,4, un 5,1 i un 4,2 els anys anteriors. L'indicador econòmic no és més que una mostra clara que Andorra es troba immersa en una gran recessió, «i malgrat que ja fa anys que s'estan fent esforços per reorientar-la, els resultats no arriben ni s'albiren a curt termini», va assegurar el dia de la presentació de l'informe el president de la CCIS, Marc Pantebre.

OBERTURA ECONÒMICA / Segons va dir Pantebre en la presentació de l'informe, «l'economia andorrana continua en recessió i sense signes de millora». Pantebre va explicar que tota recuperació passaria per l'obertura econòmica i les reformes fiscals. I això sí, malgrat ser avall, molt avall, «Andorra disposa de les condicions i recursos per afrontar els reptes de la crisi», va concloure Pantebre.

Altimir va afegir que l'obertura econòmica és una oportunitat però, a mig i a llarg termini. «En l'immediat no esperem cap retorn perquè som molt conscients que la riquesa que puguin generar les noves inversions no es notarà d'un dia per l'altre».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT