PUBLICITAT

L'IGI pot fer que augmentin els preus d'alguns sectors

  • El nou impost planteja problemes a nivell comptable
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Oficina de l'Adminitsració Tributària del Govern d'Andorra. Foto: ANA

Des d'ahir ja està en vigor a Andorra l'Impost General Indirecte (IGI), un tribut neutre que han d'aplicar les empreses en substitució dels impostos indirectes. El tipus normal, del 4,5%, és en alguns casos inferior al que suportaven alguns sectors, i en d'altres casos és molt similar al tipus que s'aplicava fins ara. Per aquest motiu, en teoria els preus dels productes i serveis que ofereixen les empreses haurien de poder disminuir o, en tot cas, no variar. Ara bé, a la pràctica, les dificultats que tenen molts empresaris a l'hora de declarar els estocs per poder deduir l'impost i evitar que estiguin doblement gravats, fa que en alguns sectors es plantegin la possibilitat d'augmentar els preus finals, tal com van constatar des de l'Associació de Comptables del Principat. El seu portaveu, Miquel Calsina, va explicar a l'ANA que el nou impost està plantejant molts problemes a nivell comptable, i suposa una despesa a l'hora de renovar programes informàtics o fins i tot caixes registradores.

Així doncs, els consumidors finals podrien notar un encariment dels preus d'alguns sectors amb l'entrada en vigor de l'IGI. Calsina va atribuir-ho a les dificultats que hi ha per poder deduir l'impost en els estocs dels tres últims anys, ja que la paperassa que es requereix és difícil de reunir en alguns casos, i això afecta especialment els sectors que acumulen molt de material, com el dels recanvis, l'electrònica, els electrodomèstics o la roba.

Segons Calsina, els negocis que no tinguin massa competència, optaran per augmentar un 4,5% els preus, per compensar els estocs doblement gravats que no es puguin deduir. Aquest augment «no és correcte, però no és il·legal, perquè els preus són lliures», però l'IGI «no hauria de fer augmentar cap preu, sinó al contrari», assegura Calsina.

INCRMENTS I DUBTES / Així, el portaveu de l'Associació de Comptables va recordar que el sector dels automòbils passarà d'un IMI del 7% a un IGI del 4,5%, el de la joieria d'un 12 a un 4,5%, i la banca del 12 al 9,5%, i que per tant, el consumidor final «hauria de poder notar una disminució dels preus o una reducció de les comissions bancàries».

D'altra banda, un sector que fins ara estava exempt d'ISI i que ara passarà a tributar un 4,5% d'IGI, i per tant el ciutadà sí que notarà aquest increment, és el dels lloguers dels locals comercials i dels aparcaments, excepte els lloguers dels habitatges i les places d'aparcament associades als habitatges.

L'entrada en vigor de l'IGI, que no comporta pressió fiscal per als empresaris perquè «és un impost neutre que es trasllada al consumidor final», sí que està provocant segons Calsina una despesa per la «paperassa i el control» que comporta. Així, està tenint un cost per als empresaris pel fet d'haver de requerir dels serveis d'un comptable si no se sap fer la comptabilitat i les liquidacions correctament, per la compra de nous programes informàtics, o fins i tot per la renovació de caixes registradores en el cas dels petits començos o bars, ja que han de poder emetre factures simplificades.

D'altra banda, els comptables també constaten molts dubtes sobre l'aplicació de la Llei que l'administració tributària no acaba de resoldre, com ara saber per quin tipus tributen serveis com les acadèmies d'idiomes, els professors particulars, o els clubs esportius.

També es troben amb la incògnita de saber com aplicaran l'IGI als seus clients els empresaris que en un principi no arribaven als 40.000 euros de facturació, però finalment la sobrepassen, tenint en compte que segons la Llei han de declarar per l'activitat feta durant tot l'any però, en canvi, no hauran cobrat l'impost als seus clients des de principis d'any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT