PUBLICITAT

El càstig de les lesions

  • 2012 s'ha tancat amb continus problemes per a molts esquiadors, que han perjudicat la seva evolució
R. M. S.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Josh Alayrach, en una competició al Principat en una imatge d'arxiu Foto: TONY LARA

el passat diumenge, els joves Pol Ferrer i Josh Alayrach, que formen part dels esquiadors de la Federació Andorrana d'Esquí, van tornar a la competició en el gegant del Memorial Xavi Barios, a Arcalís. Feia mesos que lluitaven contra les lesions, un dels grans problemes de l'esquí andorrà, mancat d'un gran nombre d'esquiadors que puguin omplir els buits dels que van caient. En 2012 han estat molts els que han vist tallada la seva progressió. Alayrach i Ferrer són dos exemples, però també Carmina Pallàs, Mireia Gutiérrez, o el mateix Kevin Esteve, que encara lluita per recuperar-se d'una caiguda a principi d'aquesta temporada.

Alayrach va tornar de la concentració de pretemporada a Usuahia amb l'agreujament dels seus problemes a una vèrtebra. La seva regeneració ha estat lenta, i tot i estar entrenant, no havia competit fins diumenge. Amb el seu problema, provar un eslàlom és massa arriscat, en ser una disciplina que castiga molt l'esquena.

Per això mateix, tampoc Ferrer no ha debutat en eslàlom, sinó de la mateixa manera en el gegant del Memorial Barios, tot i que entrenava des del novembre, quan va anar amb l'equip a Noruega, sempre buscant «rodatge», segons el director tècnic de la FAE, Carles Visa. Ferrer es va lesionar a la Molina ara fa un any, i va estar mesos parat: trencament dels lligaments del genoll.

En l'actualitat, de lesionats hi ha un grapat. Alayrach i Ferrer han d'anar en compte, Carmina Pallàs encara no està del tot recuperada perquè les molèsties al cartílag del genoll continuen, tot i que l'esquí que està fent li permet millorar la musculatura i compensar. Així mateix, Joan Verdú té problemes amb l'esquena, Sara Raméntol ha acusat ara dolor a les cervicals –per això no va competir a les curses andorranes del cap de setmana passat–, Roger Vidosa ha hagut de controlar els esforços aquesta temporada per no carregar massa la seva esquena, i Kevin Esteve lluita per recuperar-se dels problemes en l'esquena i les cervicals, després de la caiguda de Lake Louise en el primer descens de la Copa del Món.

Tampoc no són els únics, perquè Mireia Gutiérrez va patir en l'inici del 2012 –espatlla– i Lluís Marín, en surf de neu, encara arrossega una hèrnia discal que li molesta. O el cas d'Scotty Jordan, de freestyle, amb un bon historial: esquena, menisc del genoll o el braç. De fet, encara és molt pendent de com evoluciona.

QUAN TORNEN, BAIXEN PUNTS / «La casualitat», segons Carles Visa, és que quan hi ha lesions fortes, després els esquiadors tornen amb forces i acaben per baixar punts FIS. Li va passar això a Alayrach i Ferrer diumenge passat al gegant, però també hi ha d'altres casos com Nil Ruiz, després d'estar gairebé un any aturat pel seu genoll, o de Kevin Esteve, quan també es va trencar el genoll fa tres temporades i va tornar com nou.

GRAN AFECTACIÓ A ANDORRA / Carles Visa confirma que les dificultats per trobar substituts dels esquiadors lesionats són moltes, i analitza la situació amb el pas del temps i en categories que al principi són molts esquiadors que van sortint de Tecnificació, però que de mica en mica van quedant molt pocs. Del 91 queden Nil Ruiz i Marc Oliveras, del 93 Artur Pallàs i Ferran Huertas, del 94 Arnau Puig, del 95 hi ha una bona tongada amb Joan Verdú, Gabriel Barios... però al final, les lesions van manant. «Aquesta és la nostra fragilitat», va dir Visa, «que són pocs i que si es trenca algú no hi ha d'altres».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT