PUBLICITAT

El 20% dels treballadors creu que pot perdre la feina el 2013

  • El 50% de les persones que tenen aquesta percepció són majors de 40 anys
  • Un 16% del comerç diu que l'ampliació d'horaris ha afectat a la vida familiar
L.F.M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge d'un dels comerços de l'Avinguda Carlemany Foto: TONY LARA

Una de les dades més preocupants publicades pel Centre de Recerca Sociològica de l'Institut d'Estudis Andorrans (CRES-IEA), és el percentatge de població treballadora que creu que perdrà la feina en els propers sis mesos. Aquest ascendeix al 20%, un 15% dels quals creu que té bastantes possibilitats mentre que el 5% creu que en té moltes. L'enquesta està realitzada a 544 treballadors del sector privat, públic i autònoms, i si la percepció es compleix, l'atur augmentaria exponencialment aquest 2013 seguint amb la tendència negativa de pèrdua de llocs de treball.

D'aquest 20%, els que més creuen que tenen bastantes i moltes possibilitats de perdre la seva feina són els que tenen entre 40 i 54 anys (25%) i els majors de 55 anys (24,5%), i per nacionalitat ho pensen més els francesos (36%) i els portuguesos (29%).

Segons el nivell d'estudis, els que més tenen aquesta preocupació són aquells que no tenen els estudis primaris complets (41%) i els que tenen estudis primaris o secundaris bàsics (23%); per ocupació, ho diuen més els treballadors no qualificats (28'5%), els treballadors de la indústria i la construcció (28%) i els del comerç, hostaleria o serveis personals (27%).

Els treballadors per compte propi i els assalariats del sector privat són els que més temen pel fet de quedar-se sense feina, ja que al voltant del 21% van respondre que creuen tenir bastsantes o moltes possibilitats, mentre que només un 7% dels assalariats del sector públic creuen que tenen bastantes possibilitats de perdre la feina.

CANVIS EN LES CONDICIONS LABORALS / En els darrers quatre anys de crisi econòmica, són diverses les condicions que han canviat en el món laboral del Principat. Entre elles hi ha hagut congelació salarial (48%), reducció de salari (18,5%) i augment de les hores de feina cobrant el mateix (8,5%). Entre els treballadors per compte propi destaquen que han patit una disminució dels ingressos de la seva activitat, mentre que els assalariats han vist sobretot reduïts els complements de salari, comissions o primes, o la pèrdua d'altres beneficis que tenien, com els lots o sopar de Nadal, l'eliminació de la paga doble i la reducció d'hores extres.

Un dels canvis més significatius del 2011 va ser l'ampliació dels horaris comercials, segons les enquestes realitzades pel CRES, el 59% d'enquestats que treballen al comerç diuen que no tenen més dificultats per conciliar la vida laboral i familiar que abans de que s'aprovés la modificació de la llei sobre els horaris comercials. Ara bé, un 16% diu que sí que tenen més dificultats, sobretot dones (24,5%). Els que diuen que tenen més dificultats especifiquen que tenen problemes perquè tanquen més tard, pel canvi d'horaris o perquè tenen menys temps per estar amb la família.

Ampliant el tema de la conciliació laboral i familiar a tots els sectors, el 71% dels ocupats diuen no tenir problemes en aquest sentit mai o gairebé mai, mentre que un 11% en tenen sempre o gairebé sempre. Els que més diuen que tenen un problema de conciliació són, d'una banda, els enquestats amb menys estudis, i, d'altra banda, els treballadors del comerç, l'hostaleria i els serveis personals.

Dels 544 treballadors enquestats, el 69% creu que la seva empresa es preocupa perquè els treballadors puguin fer compatibles el treball i la vida familiar o personal, mentre que un 24% pensen que no els preovupa i un 3% diuen que l'empresa només es preocupa en el cas de treball més qualificats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT