PUBLICITAT

Contactes amb Rússia i el Brasil per adoptar nens d'aquests països

  • La intenció és que les famílies del país tinguin més opcions per poder adoptar a l'estranger
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap d'Àrea d'Atenció i Intervenció Social, Joan Carles Villaverde, i la tècnica Ruth Mallol Foto: ANA / NEREA MORENO

L'equip d'adopcions del Ministeri de Salut i Benestar del Govern d'Andorra ha iniciat nous contactes amb Rússia i el Brasil perquè les famílies del país puguin adoptar nens d'aquests països. Tot i que encara no s'ha tancat cap acord, s'ha avançat bastant amb el Brasil i amb Rússia només s'han iniciat els contactes. La intenció és que les famílies del país tinguin més opcions d'adoptar a l'estranger, i sobretot respondre a les demandes que hi ha, ja que actualment els països amb què hi ha convenis tenen temps d'espera molt elevats i uns requisits molt estrictes. Concretament, en aquests moments les famílies monoparentals tenen molt poques opcions per adoptar i la voluntat és que amb els convenis que se signin se'ls doni resposta.

Tal com explica la tècnica del Servei d'Adopcions, Ruth Mallol, en els darrers anys s'ha detectat que els països amb què hi ha convenis per fer adopcions tenen uns procediments llargs i complexes, i «cada vegada posen més traves», i per això s'ha decidit treballar per donar més possibilitats a les famílies andorranes que volen adoptar. Per aquest motiu des del Servei d'Adopcions s'ha mirat quins països són els que donen més opcions i que tenen més nens en situació d'adoptabilitat per intentar establir convenis amb ells. Així, es va trobar que Rússia i el Brasil són dos països interessants per a aquest objectiu, i es va decidir buscar una entitat que els ajudi a establir convenis.

Actualment es treballa amb una Entitat Col·laboradora d'Adopció Internacional (ECAI) de llarga experiència de Catalunya que ha tancat moltes adopcions, i que ha ajudat a Andorra a iniciar els contactes amb Rússia i el Brasil aportant la seva infraestructura i coneixements en aquests països.

Els contactes amb el Brasil estan força avançats i Mallol espera que «aviat puguem tramitar alguna adopció a aquest país». De fet, la delegació andorrana ja va visitar Casas de Abrigo, a Minas Gerais, que és el lloc de procedència dels nens que arribarien a Andorra, per conèixer els procediments que segueixen al país i l'estat dels nens, i ja disposa dels requisits que haurien de complir les famílies. A més, una delegació brasilera va visitar el Principat per conèixer el Govern i els procediments d'adopció que se segueixen a Andorra i ja van poder conèixer a les famílies que es van interessar per l'adopció d'aquests països.

Comptar amb aquest conveni amb el Brasil seria un pas molt important per al Principat ja que aquest país admet demandes d'adopció de famílies monoparentals, que actualment ho tenen molt difícil per adoptar des d'Andorra. De fet, les families monoparentals només poden demanar nens de Colòmbia i Filipines i són infants d'entre nou i deu anys, amb especificitats, i a més, en el cas de Colòmbia les families han de passar un temps d'espera que actualment se situa entre els quatre i sis anys, i que per tant, tal com apunta Mallol «és molt difícil per a una persona planificar-se a sis anys vista, i és molt desmotivador», informa l'ANA.

Tres famílies monoparentals / És principalment per aquest motiu que s'ha volgut treballar amb el Brasil, per «donar resposta a les demandes de les nostres famílies». De fet, actualment hi ha tres famílies monoparentals que estan en procés de valoració d'idoneïtat perquè volen adoptar, i per tant, si es tanqués el conveni amb el Brasil tindrien l'opció de demanar una adopció d'aquest país.

Els nens que es podrien adoptar del Brasil són infants a partir de set anys, i el temps mig d'espera que han de passar les famílies és d'un any, o com a màxim un any i mig, ja que no hi ha una llarga llista d'espera.

Pel que fa a Rússia els contactes s'acaben d'iniciar i per tant encara no hi ha res tancat. La tècnica del Servei d'Adopcions assegura que cal ser molt prudents perquè en altres ocasions s'han iniciat els contactes i han fracassat, però que tot i així espera que es pugui arribar a algun acord. Aquest és un país molt demanat per les famílies andorranes perquè és un dels països amb més nens en situació d'abandó, i donen en adopció nadons d'entre zero i tres anys. De fet, segons indica Mallol, Rússia i Etiòpia són els dos països que donen més nens en adopció, i actualment a Espanya hi ha al voltant de 10.000 nens que han estat adoptats a Rússia. Pel que fa a Etiòpia, Mallol indica que l'ECAI amb què treballen també treballa amb aquest país i que per tant no es descarta que més endavant es pogués intentar arribar també a un conveni per adoptar nens d'allà.

En cas que s'aconseguís tancar aquests acords amb el Brasil i Rússia, el procediment es faria des d'Andorra, tot i comptar amb el suport de l'ECAI. L'elaboració de l'expedient internacional es faria conjuntament amb l'ECAi i això facilitaria el procés perquè es comptaria amb el personal i contactes que l'entitat té als països d'origen dels nadons. Tot això no suposaria un cost afegit per al Govern, però sí que les famílies haurien de pagar els honoraris establers a l'ECAI, que no té caire lucratiu.

Pel que fa als països amb que actualment hi ha convenis, les opcions són reduïdes, de fet durant l'any no s'ha tancat cap adopció. Filipines era un dels països que donava més opcions però ara han fixat un màxim de dos expedients d'Andorra per any, i per tant si hi ha moltes famílies interessades podrien haver d'esperar molts anys. Pel que fa a Colòmbia, el temps d'espera actualment és d'entre quatre i sis anys, i això espanta a la majoria d'adoptants. I finalment, pel que fa a la República Dominicana el principal inconvenient és el requisit que posa el país, que exigeix una estada allà de cinc mesos, «que no totes les famílies es poden permetre», segons Mallol. En alguns casos el Perú havia permès també adopcions a Andorra si un dels membres de la família era peruà, però segons ha informat Mallol ja no accepten aquestes sol·licituds.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT