PUBLICITAT

L'Audiència Nacional rebutja investigar els comptes de dirigents de CiU a Andorra

EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
El jutge Pablo Ruz Foto: EFE

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha rebutjat investigar les suposades comptes a l'estranger de dirigents de CiU i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i ha enviat tota la documentació que li va remetre la Policia sobre aquests fets a un jutjat de Madrid.

En un acte, Ruz declara, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, que no és competent per investigar les denúncies que el exempresari Javier De la Rosa, –que afirmava haver rebut amenaces per conèixer dades sobre aquests comptes–, i l'exparella de l' fill de l'expresident català Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez Martín, van presentar davant la UDEF a principis de desembre.

Sobre la primera, el magistrat recorda que De la Rosa va interposar una primera denúncia per amenaces i coaccions el passat 29 de novembre, a la qual després va seguir una ampliatòria en què es limitava a assenyalar que s'havien mantingut en el temps, però «negant-se a identificar les persones que se les van abocar «.

Ruz entén així que els fets denunciats per De la Rosa podrien ser qualificats com a delicte o falta d'amenaces o coaccions, que en tot cas no són competència de l'Audiència Nacional, per la qual cosa reenvia tota la documentació al Jutjat d'Instrucció número 43 de Madrid , on van recaure abans que la UDEF presentés a l'Audiència Nacional els seus informes.

A aquest mateix jutjat envia també la denúncia d'Álvarez Martín, a la qual, en contra del criteri de Anticorrupció, rebutja cridar a declarar, encara que comparteix amb el Ministeri Públic que les dades exposades per la dona davant la UDEF són «manifestament insuficients i inconcrets per iniciar una mínima investigació criminal «.

Segons el jutge, Álvarez Martín relatava, de manera «genèrica i indeterminada, presumptes maltractaments físics i psicològics», l'autoria atribueix a Pujol, així com la realització de diversos viatges entre els anys 2006 i 2008 a Andorra, Londres, Mèxic i Argentina .

Dels realitzats a Andorra, «només aporta com a dada que en un d'ells, a Lleida, portava una motxilla amb gran quantitat en bitllets de 500 euros, desconeixent l'origen i la destinació, i que després van continuar a Madrid, ‘d'on no tornava mai els diners'».

Sobre els de Mèxic, «només fa inversions en la construcció d'un hotel, negocis de gestió de casinos i construcció» i identifica als socis, dels quals no aporta més dades.

A més, ha al·ludit a una reunió a Londres en la qual ella mateixa va participar com a possible inversora d'una empresa de telecomunicacions que finalment no es va dur a terme, afegint que va assistir una persona que no identifica, però sobre la qual assegura que Pujol li va dir que es dedicava a blanquejar diners a les Illes de Canal i que «portava molts negocis de la família».

Finalment, esmentar que Pujol va viatjar a Argentina el 2008 per fer inversions a Puerto del Rosario.

«Atès que l'esmentada denúncia no apareix acompanyada per cap informe de la unitat policial actuant, que tampoc ha practicat cap gestió per verificar els extrems» denunciats, el magistrat considera que l'Audiència Nacional tampoc és la competent per investigar aquests fets, informa Efe.

Prèviament, Ruz ja no va admetre per manca de competència una querella de l'advocat Joaquín Yvancos i una denúncia del sindicat ultradretà Mans Netes relacionades amb suposades comptes a l'estranger de diversos dirigents de CiU.

En el primer cas, Yvancos es va querellar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, el seu antecessor, Jordi Pujol, i la dona d'aquest, Marta Ferrusola, els fills de tots dos, Oriol i Jordi, l'empresari Carlos Riva i el conseller de Interior Felip Puig.

Mentre, Mans Netes va denunciar a la família Pujol per presumptes delictes contra la Hisenda pública, blanqueig de capitals, negociacions prohibides a autoritats i funcionaris, i tràfic d'influències.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT