PUBLICITAT

Ple consens a l'aprovació del Pressupost de la Diputació

  • Els comptes prioritzen els ajuntaments i recuperen inversions
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
El ple de la Diputació de Lleida d'aquest divendres Foto: ACN / XAVIER LOZANO

La Diputació de Lleida ha aprovat per unanimitat, per segon any consecutiu, el Pressupost de la corporació, en aquest cas, el del 2013. Tots els grups hi han donat suport pels criteris d'estabilitat, compliment de l'austeritat, bona salut financera i capacitat d'estalvi i, el més destacat, l'augment del suport econòmic als municipis i el creixement de la inversió. El president Joan Reñé ha celebrat el consens que ell mateix havia demanat i ha destacat la importància de que un ens com la Diputació, que es troba en bona situació econòmica, faci grans esforços per ajudar els ajuntaments, en aquest cas, amb pitjors perspectives. Els comptes augmenten un 17% per l'augment de l'aportació de l'Estat.

austeritat/ Els pressupostos corresponents a l'any 2013 són de 102.558.814,69 euros, un 17,5% més que l'any passat. Reñé ha destacat l'èxit de les polítiques d'austeritat que han permès reduir la despesa corrent i també el deute de l'ens. L'augment es deu però, sobretot, a l'increment de participació dels impostos de l'Estat amb els ingressos de la Diputació, partida que suposa el 80% de les entrades. Reñé ha destacat l'augment d'un 20% de la partida pels municipis que serà de 36 milions d'euros.

El pressupost de la Diputació de Lleida passa dels 87 milions d'euros del 2012 als 102 del 2013, amb 15 milions que segons ha detallat Reñé «s'aplicaran d'una forma directa a les aportacions als ens locals i al territori, que és la base de la realitat de la institució». De fet, més d'un terç, 36 milions d'euros, aniran directament a actuacions als municipis, un 20% més que el 2012. A banda, s'aplicaran uns 16,8 milons d'euros en equipaments a la xarxa sanitària local i hospitalària i 1,6 milions a l'atenció social.

Pel que fa als organismes autònoms, creix mig milió d'euros el pressupost de l'Organisme de Gestió Recaptació de Tributs per millorar algunes oficines comarcal d'atenció al ciutadà. A banda, Reñé ha destacat el manteniment de l'aposta per les fires, i per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, posant de relleu la promoció turística i cultural de les terres de Lleida, informa l'ACN.

Inversió en obres / El 2013 la Diputació destinarà dos milions d'euros en obra nova, després que l'any passat no es dediqués cap partida. A més, es reserven quatre milions (el 2012 van ser 2,3) per al manteniment i la reserva de carreteres, ara que es fa difícil fer obres noves. La Diputació aportarà 7,6 milions d'euros per pagar l'anterior Pla Específic d'Obres i 5,1 pel nou i també el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya. Segons el president, en part, aquestes xifres són possibles també en part per l'estalvi que s'ha aconseguit a través de la Central de Compres que ha permès negociar els rebuts de diferents serveis (telefonia, material d'oficina, neteja, vigilància), arribant a un estalvi de fins a mig milió d'euros. Pel que fa al capítol 1 de personal gairebé es manté i la despesa ordinària es redueix lleugerament. El president ha destacat que el 2013 serà el tercer any sense demanar recursos a entitats financeres, i amortitzant nou milions d'euros anuals. Amb això, acabat el 2013 s'haurà portat la coporació a un endeutament d'un 73% dels seus recursos liquidats, dos punts per sota del llindar legal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT