PUBLICITAT

Verdú i el primer metall olímpic

  • Els tres primers mesos estan marcats per l'esquí i liderats per la Copa del Món de Soldeu
I. MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joan Verdú mostra la medalla de bronze d'Innsbruck a la seu d'Andbanc, un més després de la cursa Foto: EL PERIÒDIC

Es pot dir que l'any 2012 ha estat un any daurat per a l'esport andorrà, liderat per una prova històrica com ha estat la Copa del Món femenina de Soldeu2012, disputada la segona setmana de febrer. En els pròxims dies i fins el 2 de gener inclós EL PERIÒDIC D'ANDORRA publicarà a diari i en quatre parts dividides per trimestres el recull esportiu d'aquest any que està a punt d'expirar.

Al gener, febrer i març que resumirem avui a continuació acapara l'atenció l'esmentada cita mundialista de Grandvalira però també ens ha deixat records per a la història també lligats a l'esquí, com ara els bronzes de Joan Verdú en els Jocs Olímpics de la Joventut i de Lluís Marín en la Copa del Món de Valmalenco. En els tres primers mesos de l'any també s'ha pogut assaborir el triomf de Despres al Dakar o l'ascens del River a la LEB or. Demà emmarcarem abril, maig i juliol en la segona part d'aquest recull.

GENER - El metall per a la història de Verdú

El 2012, com cada any, ens va donar la benvinguda amb el ral·li més prestigiós del món, el Dakar, que va estar salpicat en la primera etapa per la mort de l’argentí Jorge Martínez Boero, rival en motos d’un Cyril Despres que es va acabar adjudicant el seu quart entorxat, desfent així l’empat amb el català Marc Coma, baixa per a l’edició del 2013.
També el River, que acabaria pujant, va viure un primer mes ple de daltabaixos a la LEB Plata: va acabar líder de la primera volta, assegurant-se així jugar la Copa al Poliesportiu que el dia 28 perdria per segon any consecutiu, aquesta vegada contra l’Aurteneche Maquinaria Araba.
També cal destacar en l’entrada d’any el pas endavant d’Àlex Loan en el món de l’automobilisme, anunciant que competiria en la Fórmula Renault 2.0 Alps, la renovació del seleccionador de futbol Koldo Álvarez fins l’octubre del 2013, el Borrufa en el qual Andorra va acabar segona amb 14 podis individuals o la Copa del Món d’esquí de muntanya de la Font Blanca-Arcalís en la qual Kilian Jornet va aconseguir el doblet, guanyant la Vertical i la individual.
Però per sobre de tot hi ha el citat podi de l’esquiador d’alpí Joan Verdú el 14 de gener. Un bronze per a la història en els Jocs Olímpics de la Joventut Innsbruck 2012 que suposa la primera medalla olímpica individual d’un esportista andorrà i la segona per darrere de Patrick Ferreira, aconseguida als FOJE de l’estiu passat però que va tenir un regust més agredolç perquè la del judoca havia estat per equips barrejats entre diferents països i ell no havia guanyat cap combat.

 

FEBRER - Soldeu i la polèmica de les G.Sèries

L’aconteixement de l’any al Principat d’Andorra, i possiblement també sigui el del segle XXI, es va viure la segona setmana de febrer. La primera Copa del Món femenina arribava en forma de tres proves a Soldeu 2012: un eslàlom i dos gegants, un dels quals, el primer, s’havia concedit a última hora com a substitut de la cancel·lada a Courxevel però tampoc no es va poder disputar pel fort vent.
Els altres dos van ser un èxit i van deixar dos noms per a la història: les guanyadores Marlies Schild i Tessa Worley. Pocs dies després Grandvalira va activar la maquinària per tenir una pista de descens, la de l’Àliga, que a dia d’avui s’està transformant perquè entri en el gran circ blanc a partir del 2016.
En segon terme es van disputar dues competicions més de referència al Principat com són les Copa del Món de Quilòmetre Llançat a Grandvalira i d’El Dorado freeride a Vallnord.
D’altra banda l’equip d’esquí de muntanya va disputar la cita marcada en vermell al seu calendari, els Campionts d’Europa, que van deixar un vuitè lloc per equips.
Febrer va ser també un mes marcat per la polèmica de les G.Sèries que va guanyar Ferran Font perquè l’organització va considerar «temerària» un avançament de Marc Gutiérrez que li hauria donat el títol.
Per últim es va confirmar el Club Vòlei Andorra com equip de la Superlliga que és en aquesta temporada, donat que es va classificar per a l’ascens i va assegurar així l’ascens a la màxima categoria.

 

MARÇ - Marín toca el cel amb el podi a Valmalenco

El tercer mes del 2012 va ser el dia més important de la carrera esportiva de Lluís Marín. Després de molts anys a l’elit i de superar un munt de lesions que fins i tot li van fer plantejar-se la retirada, el surfista de neu de la Federació Andorrana d’Esquí va tocar el cel i la glòria amb una tercera posició a Valmalenco, sent així el primer andorrà en fer un podi en una cita de la Copa del Món i convertint-se, per tant, en el millor esportista d’hivern que ha donat el país.
Març va ser també el més en el qual Ludovic Albós i Pilar Gutiérrez es van proclamar campions de la Copa d’Andorra d’esquí de muntanya i en el qual el dopatge va guanyar protagonisme en un resultat catalogat per la secretaria d’Esports com «advers» dels 48 que s’havien fet al llarg del 2012. Va ser en un partit de lliga Ranger’s-Lusitans i l’esportista en qüestió, de qui es va salvaguardar en l’anonimat, finalment no va ser sancionat.
El primer trimestre va acabar amb el bàsquet com a autèntic protagonista. El dia 30 el River va guanyar a Las Rozas i es va proclamar campió de la fase regular de la LEB Plata que otorgava l’ascens directe a Or, categoria que lidera ara. I l’endemà va continuar la festa amb Quino Colom, que va jugar amb el Fuenlabrada el seu partit número 100 a l’ACB, equip en el qual encara continua aquesta temporada a l’elit del bàsquet espanyol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT