PUBLICITAT

Viladomat assumeix la direcció de Gavarnie al Pirineu francès

  • L'estació està catalogada per la Unesco i és la primera vegada que un operador estranger la controlarà
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cercle de Garnie amb el poble al fons de la vall i una casa de vacances sobre un vessant de la muntanya Foto: EL PERIÒDIC

El director d'Ski Resort, filial de Pas Grau Internacional (PGI), Vincent Tassart, va informar a l'Agence France Presse (AFP) que la societat andorrana es fa càrrec aquesta temporada de l'estació d'esquí Gavarnie-Gèdre al Pirineu francès. Tassart va explicar que «aquest és un lloc excepcional i volem que sigui una destinació única perquè la Gavarnie té els seus punt forts i no hi ha gaires estacions que estiguin classificades Patrimoni Mundial per la Unesco».

L'èxit del projecte depèn en part de la capacitat d'atracció del majestuós cercle de Gavarnie, al Parc Nacional dels Pirineus (Hautes-Pyrénées). De moment però, segons informa el gerent de l'estació, Christophe Fabre, International Ski Resort es farà càrrec de gestionar l'estació aquesta temporada amb la intenció d'invertir-hi a llarg termini, «sempre i quan s'aconsegueixin els permisos per construir-hi un hotel exclusiu i una zona residencial que dotin l'estació amb 1.500 llits suplementaris».

El repte és situar el llogaret de Gavarnie-Gèdre, poble de 160 habitants, en l'univers de les estacions d'esports d'hivern als Pirineus, «perquè és molt poc conegut com a estació d'esquí» va afegir. Del milió de visitants que rep cada any, només el 20% visita l'estació a l'hivern. L'alcade de Gavarnie, Christian Bruzaud, mira amb bons ulls la «xarxa de clients internacional que tenen els andorrans». I afirma que «la nostra estació és un petit Chamonix, el bressol dels Pirineus». Bruzaud preveu que la preparació dels terrenys que acolliran els equipaments residencials, comenci el 2013.

Preservació / Els grups ecologistes es van oposar al projecte, que segons va reconèixer l'alcalde Bruzaud no és nou. Ben al contrari, els al·legacions presentades pels ecologistes el van retardar i també van dissuadir la concessionària Altiservice de continuar amb l'aventura. “La píndola va ser difícil d'empassar” va explicar Bruzaud, però va afegir que “ara el camí està clar”. Fa uns quants mesos l'alcalde de Gavarnie va trobar la solució amb “la intenció de connectar la zona residencial a l'estació amb llançadores elèctriques” va explicar amb l'esperança que aquesta idea agradi als ecologistes.

El director de Gavarnie, Christophe Fabre, va destacar també el paper de l'estació per a les zones més incomunicades. «Alguns lluiten contra el tancament de les fàbriques a ciutat, nosaltres estem lluitant per mantenir les petites estacions als Pirineus» va argumentar tot explicant que «a la vista dels comptes, més d'un comptable voldria tancar-les, però un euro invertir en remuntadors mecànics genera un retorn de 7 euros per a l'economia local: allotjament, restauració, lloguer d'equips i oci», va calcular.

Llocs de treball / La temporada d'esquí a l'estació de Gavarnie-Gèdre representa 45 llocs de treball directes i 250 llocs de treball indirectes. L'alcalde de Gavarnie també va defensar que «no es tracta de duplicar el que ja existeix a les estacions veïnes de Hautacam, Gran Tourmalet o Cauterets, sinó d'atreure nous esquiadors al cercle de Gavarnie». Val a dir que l'estació de Gavarnie també és un referent per a l'escalada sobre gel i l'esquí de fons. El gerent de l'estació, Fabre, també conclou que «el turisme de demà no és el mateix que el turisme d'avui. I haurem de replantejar-nos l'esquí i el turisme com un tot, perquè no n'hi haurà prou només amb l'esquí». A la qual cosa el director de Ski Ressort Internacional, la filial de la societat andorrana, Tassart, va afegir que «el potencial és real, adaptar els avantatges del domini és un altre repte».

Operador estranger / És la primera vegada en la història de les estacions d'esquí del Pirineu francès que una estació és gestionada per un operador estranger. La Confederació pirinenca el turisme creu que l'arribada de l'operador andorrà «és una oportunitat» per a Gavarnie que està situada entre les cotes 1.850 i 2.400 metres i té una bona innivació. L'encant de la petita estació i la seva capacitat d'allotjament reduïda amb menys de 2.000 llits són els principals atractius d'un domini esquiable situat en ple cor del Parc Natural dels Pirineus i en un llogaret classificat com a Patrimoni Mundial per la Unesco. Els notables de la regió també estan buscant inversors per a la construcció de la zona residencial. De moment, un grup de promotors immobiliaris de Burdeus hi estaria molt interessat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT