PUBLICITAT

La megafonia de l'Estadi Nacional

  • El projecte del camp del Consell General és confús com els anuncis als altaveus de les estacions de tren
bru

Els científics van seqüenciar el genoma del neandertal, van demostrar com els registres neuronals del cervell poden moure un cursor en una pantalla de l'ordenador, van desvetllar el darrer paràmetre del model que descriu com els neutrins es transformen d'un tipus a un altre, quan recorren determinades distàncies però vam viure, el passat dia 21, amb el cul ben estret.

I tot per una inscripció maia en el monument 6 de Tortuguero, a l'estat mexicà de Tabasco, el Movimiento Sincroniano de las 13 Lunas fundat per un personatge amb addicció a l'àcid lisèrgic i el llibre Apocalipsis de Juan de Patmos. Anys després el dramaturg Bernard Shaw va qualificar el volum de «compendi de les visions d'un drogoaddicte». Per acabar d'adobar-ho, internet ha creat una anèmia crítica i ha posat en qüestió els mètodes de verificació històrica. Menys mal que hem comptat amb el twitter i amb els comentaris irònics que s'han anat piulant. De fet, des que es va descobrir el sílex no havíem hagut d'afilar tant l'enginy per sobreviure. Sort d'això. Perquè a Andorra i a zones properes, potser per l'empremta dels càtars, hi ha una certa psicosi mil·lenarista. Un ja s'esperava veure gent buscant, en una variant laurediana del geocaching, el suposat tresor que s'amaga entre la Borda del Gastó i el Serrat de la Creu o excursions al Camp de Claror per veure l'aterratge de naus provinents de planetes llunyans que anunciaven el dia d'Armagedon.

A més de la invasió d'alienígenes, el catàleg de la por inclou furibunds atacs zombis, meteorits, un BMW 530 conduit per un andorrà a 224 quilòmetres per hora a l'Autovia del Duero al seu pas per Tordesillas, dragons que es desperten d'una llarga letargia per destruir-nos, edats de gel que converteixen el planeta en una nevera, arribada d'un forat negre, virus desconeguts capaços d'exterminar els éssers humans, el sol que s'apaga o els cyborgs de Terminator intentant aniquilar les persones. Totes s'han d'agafar amb pinces com un estudi sobre si el rotllo de paper de vàter s'ha de posar amb el full cap enfora o cap a dins o un altre, al voltant de la influència de les ulleres de pasta en l'evolució aerodinàmica del bobsleigh. Algunes teories o creences pseudocientífiques són tan ridícules com pretendre que en zoologia classifiquem un colibrí com una mosca vertebrada. A més a més, disposem d'una assegurança de vida: l'apocalipsi té en compte que fins d'aquí uns mesos no comença la segona part de la tercera temporada de la sèrie The walking dead.

Tampoc no cal oblidar que hi ha amenaces més greus. Com, per exemple, que decideixi cuinar perquè puc acabar fent una truita amb una Black&Decker o que creï una versió del vídeo dels models d'Abercrombie i els Fitch Guys de la cançó Call my maybe, sense camisa, amb el cabell allisat per una planxa ghd de 200 euros i amb uns texans ben cenyits. Els crits de pànic dels usuaris de Youtube que ensopeguessin amb el meu vídeo, tindrien una potència decibèlica equiparable a un ciclomotor amb el tub d'escapament retallat. Seria una imitació tan cutre que podria posar en perill el rècord de la cançó Gangman Style, del raper sud-coreà PSY, que el divendres passat va convertir-se en el primer vídeo que supera el milió de visites a Youtube. Dec estar encara en ple procés de plasticitat neuronal perquè la meva ment ho absorbeix tot, les neurones treballen al màxim per tal de modificar les connexions de les seves dentrites i neurites per poder fer noves sinapsis. D'aquesta manera, no només he vist, i confesso que diverses vegades, el raper imitant els moviments d'un cavall sinó que quasi he arribat a entendre que el bosó de Higgs explica com interactuen les partícules i forces per formar la matèria de l'univers. Ha estat la gran notícia científica d'un any en què els de la NASA han aconseguit fer aterrar el robot Curiosity a Mart, els científics han demostrat que les cèl·lules mare embrionàries de ratolí poden ser convertides en òvuls viables que fecundats en esperma, han generat cries de ratolí en mares de lloguer.

També han desxifrat el genoma d'una nena denisovana de fa entre 74.000 i 82.000 anys a partir, només de sis mil·ligrams d'un os del dit. Ben aviat seqüenciaran material genètic de cèl·lules individuals, amb potencials aplicacions en el diagnòstic, entre altres malalties, del càncer. Tindrem collites resistents a la sequera, combustible basat en algues i les claus de l'adaptació de les espècies al canvi climàtic, i aviat aconseguirem que els nens i nenes de San Ildefonso siguin infal·libles i no s'equivoquin cantant la loteria o que no es produeixin errors informàtics que donin un número de la Grossa de Nadal a Andorra. Ara, el proper i immediat gran repte de la nostra civilització és saber què passarà amb la construcció de l'Estadi Nacional al camp del Consell. Hem pogut comprendre, durant aquest any, coses molt complicades i resoldre grans enigmes que detalla el número especial de la revista Science que va sortir a la venda, amb tota normalitat malgrat les profecies maies, el 21 de desembre. Els experts han alterat o inactivat gens específics en organismes com peixos zebra, granotes o fins i tot cèl·lules de pacients amb determinades malalties. Hi ha una cosa però que s'escapa a la ciència, a l'observació del telescopi espacial europeu Planck, als físics, als enginyers i a la humanitat en general.

Perquè després que el dijous passat el cap de Govern Toni Martí, en la sessió del Consell General, no garantís que es puguin compaginar les obres del futur estadi amb la pràctica del rugbi, ens hem quedat com després de sentir un anunci per la megafonia de les estacions de tren. No hi hem entès res.

*Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT