PUBLICITAT

Els articles de més de 300 euros que desgravin l'IVA pagaran l'IGI

  • A partir de l'1 de gener s'exigirà reciprocitat i el diferencial per comprar a l'exterior no serà tan interessant
GLÓRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un viatger fan tràmits als despatxos de la Duana andorrana al Pas de la Casa Foto: TONY LARA

La Llei de règim de franquícies duaneres per adaptar la normativa nacional a la comunitària té la vocació de dotar Andorra dels mecanismes de reciprocitat que recull l'Acord Duaner amb la Unió Europea (UE). Per això, a partir de l'1 de gener, els articles de més de 300 euros comprats a Espanya o en qualsevol altre país de la UE que s'hagin desgravat hauran de pagar l'IGI quan entrin a Andorra. Des de la Duana andorrana la nova normativa s'explica per la reciprocitat «el que no pot ser és que no paguin impostos enlloc», o sigui que si el comprador fa una compra de 900 euros a Espanya i demana que se li retorni l'IVA, la Duana andorrana li aplicarà automàticament el 4,5% de l'IGI en entrar l'article a Andorra.

Aquesta mesura és més ben acollida pels comerciants que pels compradors. Fa uns dies el vocal de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), Antoni Miralles, va explicar que «els estudis demostren que el 15% de les despeses de cada andorrà i resident s'efectuen fora del país». Pels comerciants aquest percentatge és molt elevat. El mateix va dir Tina Mas, agent de viatges, en la reunió que van mantenir els empresaris andorrans amb els ministres d'Economia i Interior, Jordi Alcobé i Xavier Espot, la setmana passada. A més, Mas va afegir que «són les persones amb més poder adquisitiu les que solen comprar fora». I és que la pràctica de comprar i desgravar l'IVA en arribar a Andorra és molt corrent i els comerciants consideren que és equiparable a l'intrusisme. Precisament, per satisfer la petició que la UE havia fet a Andorra el 2003, ara, en virtut de l'Acord Duaner, Andorra aplicarà les mateixes franquícies que la UE respecte a les mercaderies procedents de països tercers, i les mateixes limitacions per als productes inclosos en els capítols que van quedar al marge de l'acord (de l'1 al 24), sobretot per preservar el cultiu i la indústria del tabac. O sigui que els viatgers que entrin a Andorra tindran les mateixes limitacions que els que en surten per importar-hi alcohols, tabacs i perfums. Si a cap andorrà, nacional o resident, no se li acudirà comprar tabac ni a Espanya, ni a França ni a cap més territori de la UE, si que se li pot acudir comprar algun licor de record, o ara, que s'acosten festes, alguna caixeta de vi, xampany o cava.

La franquícia autoritzada per aquests productes és d'un a dos litres per persona. Per a la resta de mercaderies, també s'equipara la franquícia de 900 euros per a les compres de productes industrialitzats inclosos en els capítols (del 25 al 96) per als quals Andorra integra l'acord, sempre i quan el comprador no demani el retorn de l'IVA o de la TVA perquè aleshores la franquícia quedarà reduïda a 300 euros. Per això el text també diu que s'admet el contingut de l'equipatge personal dels viatgers procedents d'un país estranger, amb la condició que el contingut es beneficiï d'una exoneració de l'impost general indirecte (IGI). Els importadors ja havien advertit que «caldrà anar amb compte amb el retorn de l'IVA perquè si les duanes comuniquen, el que demani l'exoneració al país comunitari d'origen es podrà veure aturat abans d'entrar en territori andorrà per satisfer l'IGI». Una mesura que lluny de disgustar-los jutgen necessària «per un major control de l'intrusisme».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT