PUBLICITAT

Salut manté operatiu el sistema de vigilància activa de la grip A

  • L'OMS opta per desactivar la fase 6 d'alerta després de mesos sense comptabilitzar casos
  • Fins al dia d'ahir es van registrar un total de 1.413 notificacions del virus al Principat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El sistema de vigilància de la grip A continuarà operatiu segons va informar el Ministeri de Salut, Benestar i Treball.

Va ser dimarts passat quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer públic que s'ha passat de la fase 6 d'alerta pandèmica a un període postpandèmic del virus H1N1, fet que no significa que la grip hagi desaparegut, sinó que es preveu que entri en una fase nova en què el virus de la grip A es comportarà com l'estacional, i continuarà propagant-se durant els propers anys.

L'Executiu indica que en aquest període postpandèmic poden sorgir brots locals de diversa magnitud amb una elevada transmissió, i per això l'OMS recomana no abaixar la guàrdia i mantenir les accions de vigilància. La direcció de Salut Pública, seguint les recomanacions d'aquest organisme ha comunicat que es manté operatiu el sistema de vigilància activa de la grip.

Cal recordar que la vigilància de la grip A es va iniciar el 20 de maig de l'any passat. Fins al dia d'ahir hi ha hagut un total de 1.413 casos al Principat del virus de la grip A , segons va assenyalar el Ministeri de Salut, Benestar i Treball. D'aquests, 692 són homes i 721 dones. La franja que va dels 25 als 44 anys és la que va registrar més casos, amb un total de 444, segons el Govern. Aquesta xifra representa una incidència de 1.685,9 casos per cada 100.000 habitants.

La majoria de casos van ser notificats a final del mes d'octubre i principi del novembre del 2009, i durant aquest any la taxa d'incidència s'ha reduït de manera molt significativa. En el que portem del 2010 s'han registrat només 75 casos de grip A, segons va precisar el ministeri.

El virus que provoca la crip A, l'H1N1, ha estat el causant de 18.337 morts en 213 països d'arreu del món. La malaltia, que quan va ser identificada l'abril de l'any passat va causar una alarma planetària, ha estat finalment bastant menys virulenta del que inicialment s'havia previst, cosa que ha posat en entredit la gestió i algunes decisions adoptades per l'OMS. Del virus de la grip A, que a Espanya ha causat la mort de 350 persones, ja no en queda a aquestes altures gairebé ni rastre, segons les dades que van ser facilitades ahir pel Sistema de Vigilància de la Grip a l'Estat espanyol de l'Institut de Salut Carles III, que no va tenir constància de cap nou cas en tot el mes de juliol.

Tot va començar l'estiu passat. La declaració de l'OMS no va passar inadvertida. En ple període estival els governs dels països de l'hemisferi nord van prendre mesures contra el virus enemic que arribaria amb els primers freds. Les autoritats van recordar a la població normes d'higiene elementals. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT