PUBLICITAT

El 3,5% de la població és pobre i viu fregant el llindar de l'exclusió

  • El 17% no pot escalfar la casa si fa fred i el 9% no pot menjar ni pollastre ni peix cada dos dies
  • El 46% no pot pagar una setmana de vacances i el 36% no té 400 ? per fer front a un imprevist
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un pare amb la filla a coll espera que la mare surti de les oficines d'atenció al públic de la CASS Foto: EL PERIÒDIC

El 9% de la població no pot menjar ni pollastre ni peix cada dos dies, el 17% no pot escalfar la casa com cal quan fa fred, el 36% no té un raconet de 400 euros per fer front a un imprevist; el 46% no pot pagar una setmana de vacances fora de casa i el 3,5% de la població no pot fer cap de totes aquestes coses. Tot i que aquests indicadors «són insuficients per determinar quin percentatge de població viu en la pobresa o per sota el llindar de pobresa, perquè n'hi ha molts més» va reconèixer ahir Joan Micó, director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), «si que és cert que el 17% de la població que no es pot escalfar i viu en la precarietat» va afegir. A més, el 47% de la població també afirma que li costa arribar a finals de mes ja sigui perquè topa amb alguna dificultat, ja sigui perquè n'ha de superar moltes. Aquestes dades emanen del segon Observatori de l'any que pren el pols a les preocupacions de la ciutadania, i que el CRES va presentar ahir. L'estudi es va fer el passat octubre i la mostra d'enquestats és de 767 persones majors de 18 anys, que es van consultar per telèfon.

Més percepció de crisi / A banda de l'increment notable de les persones que viuen en la precarietat, l'estudi també aboca una més gran preocupació per la crisi econòmica que assota Andorra i el món. Entre els principals problemes que afronta el país l'atur i la destrucció de llocs de treball arriba en primera posició amb el 40% de respostes; segueix l'estancament econòmic amb el 34% i les polítiques socials, prestacions, pensions i sanitat amb el 30%. El trànsit que havia estat una de les màximes preocupacions de la població en un percentatge del 53% el 2006, cau aquest any fins al 8% i deixa pas a la crisi. El 75% dels enquestats afirma que encara no ha tocat fons, mentre que fa dos anys només opinava així el 39%. També en canvia la percepció, ja que el 66% de les persones afectades, expliquen que tenen menys poder adquisitiu. De la mateixa manera, el 58% també explica que té menys ingressos. Altre factor il·lustrador de l'impacte de la crisi és que el 74% dels enquestats intenta contenir la despesa. L'oci i les vacances són els primers prescindibles amb el 73% de respostes, segueixen la roba i el calçat amb el 47% i els capricis amb el 39%. Però també hi ha més gent que canvia els hàbits de compra en l'àmbit de l'alimentació i busca marques blanques perquè ofereixen els productes més barats (28%). El 24% dels enquestats també intenta abaratir la factura del telèfon i el 21% intenta estalviar en llum,aigua i gas. A més, el 18% també diu que intenta gastar menys en transport privat i en transport públic.

Condicions laborals / En quant a la primera preocupació dels ciutadans, la feina, el 48% dels assalariats confirma que se'ls ha congelat el salari, mentre que el 18,5% cobra menys i el 8,5% fa més hores de feina pel mateix preu. En quant als aturats, el 35% ha estat acomiadat, el 28% no ha renovat contracte, i el 26% s'ha quedat sense feina perquè l'empresa ha tancat. Els sectors més tocats per la pèrdua de llocs de treball són el comerç (30%), l'hoteleria i la restauració (16%), les activitats immobiliàries i serveis empresarials (10%) i la construcció (9%). Els aturats que busquen feina des de fa un any representen el 15% de la mostra. En canvi, el 21,5% busca feina des de fa un mes. El 19% fa entre 2 i 5 mesos que l'ha perdut, mentre que el 17% fa entre 6 i 11 mesos que està a l'atur. La percepció de crisi també es ressentida per l'empresariat, el 59% confessa tenir menys ingressos. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT