PUBLICITAT

Rodríguez justifica la denegació per establir-se a set metges

  • La campanya turística d'hivern té un cost total de 252.000 euros, detalla el ministre de Turisme
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Govern de Toni Marti i la ministra de salut, Cristina Rodríguez, en la intervenció d'ahir al Consell General Foto: ÀLEX LARA

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez,va explicar ahir en la sessió de control del Consell General que set metges que treballen a l'Hospital com a assalariats del SAAS van sol·licitar permís per exercir com a professionals liberals. Cap d'ells, però, va obtenir l'autorització per exercir fora del marc de l'Hospital, en el propi gabinet privat, perquè «no s'ha pogut comprovar la reciprocitat de forma fefaent i inequívoca», va afegir Rodríguez.

En virtut de la nova legislació en matèria d'obertura econòmica i més concretament, en virtut de la Llei d'inversió estrangera, els residents poden passar a exercir una professió liberal sempre que tinguin la titulació adient i es respecti el principi de reciprocitat en el seu país d'origen. Això vol dir que els andorrans també puguin exercir en els països d'origen d'aquests metges de la mateixa manera que se'ls autoritzi a fer-ho a Andorra. Aquest va ser l'argument que va esgrimir ahir Rodríguez en resposta a les preguntes que li va formular la consellera general socialdemòcrata Sílvia Bonet.

La parlamentària va criticar que «des del Ministeri no s'hagi donat cap resposta als sol·licitants més enllà d'una carta informant sobre l'ampliació del termini de resposta i, per tant, un ajornament de la decisió». A més, Bonet també va afegir que «segons he pogut saber, els metges sol·licitants compleixen els requisits, i es fa incomprensible que es posin traves a l'exercici dels residents en un dels sectors considerats estratègics per a captar nova inversió». Bonet va lamentar la competència deslleial a la que s'hauran d'enfrontar aquests professionals «perquè mentre se'ls nega l'autorització per exercir sí que ho podran fer professionals que vinguin de fora a través de les empreses del sector sanitari que s'instal·lin a Andorra». Rodríguez va insistir en la dificultat de comprovar el requisit de la reciprocitat de forma efectiva per als metges sol·licitants, sis dels quals són de nacionalitat espanyola i un de nacionalitat argentina. La ministra també va agrair al Col·legi de Metges, l'ajuda i la participació per comprovar aquesta reciprocitat. I va afegir que «a la nova situació que emana de la legislació d'obertura a l'exterior s'hi afegeix la reforma del sistema sanitari en la que el ministeri treballa».

Bassat Ogylv / El contracte entre Andorra Turisme i l'agència de publicitat Bassat Ogylvi, creadora de la campanya turística d'hivern, té un cost de 212.878 euros als quals cal sumar 40.000 euros més per a l'adaptació de la campanya a diferents formats. Així ho va explicar ahir el ministre de Turisme, Francesc Camp, al Consell General, en resposta a la pregunta de la consellera general socialdemòcrata, Mariona González. La consellera va acusar el ministre de manca de transparència per no voler donar aquesta dada en la presentació de la campanya d'hivern, mentre que Camp va rebatre González argumentant que «la despesa en campanyes turístiques del govern socialdemòcrata distava poc de la despesa actual que, a més, arriba a més països». I és que González va criticar que el gerent d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, no volgués donar a conèixer la xifra després de la presentació de la campanya i va considerar que «això denota una manca de transparència, cosa que limita els drets dels ciutadans». A més, també va lamentar que no es convoqués un concurs públic per crear aquesta promoció, en el qual «haurien pogut participar diferents empreses del país». Camp va reconèixer que «el gerent d'Andorra Turisme no va facilitar les dades per la seva procedència laboral del sector privat» però va insistir en que «és l'única xifra que no s'ha facilitat en un any i mig». El ministre també va informar que «per a l'encàrrec es va demanar pressupost a cinc empreses, d'entre les quals es va triar Bassat Ogilvy». En quant a la discussió «de si la campanya és cara o no ho és», el ministre Camp va recordar que «el Govern socialdemòcrata gastava xifres similars, amb contractes de 160.000 euros» i va subratllar que «la promoció actual arriba a més països».

Monitor Group / El conseller socialdemòcrata, David Rios, també va preguntar sobre la relació entre l'ADI i Monitor Group després de l'absorció d'aquesta empresa per la multinacional Deloitte. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va explicar que «la situació corporativa de Monitor no té cap afectació en els treballs que l'empresa desenvolupa a Andorra per captar inversió estrangera». I va afegir que «les negociacions pendents les assumeix l'equip de la iniciativa Actua».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT