PUBLICITAT

L'encaix amb Europa i els 20 anys de la Constitució

  • Joan-Enric Vives destaca que cal continuar el procés d'aproximació a la Unió Europea
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
Vives pronuncia el seu discurs de Nadal davant diferents autoritats andorranes, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Unes 150 persones representants de la societat, la política i l'economia d'Andorra es van donar cita ahir a la seu del Palau episcopal a la Seu d'Urgell en la tradició recepció de Nadal que ofereix el copríncep episcopal, Mons. Joan-Enric Vives. Entre els presents es trobaven el cap de Govern, Toni Martí, el Síndic General, Vicens Mateu i els presidents del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall i del Tribunal Constitucional, Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona.

EUROPA /En el seu discurs, el copríncep es va referir als moments de crisi econòmica i social que estem patint manifestant que «les nostres institucions saben que la seva teràpia exigeix rigor i transparència en el diagnòstic» i que en aquest sentit caldrà «un gran coratge en l'adopció de mesures ineludibles, en l'exercici de responsabilitat ciutadana, i en la disponibilitat envers els sacrificis que siguin necessaris».

Mons. Vives creu que en l'actual context cal donar un pas cap endavant per a apropar-se a la Unió Europea, «aquesta aproximació manté obert l'horitzó de futur del nostre desenvolupament i ajuda a prevenir la seva asfíxia», sense deixa de banda que una major proximitat «ens pot fer més sensibles i vulnerables enfront de les patologies europees d'ara -siguin econòmiques, financeres o fiscals -que semblen incapaces d'establir un equilibri entre austeritat i creixement».

CONSTITUCIÓ/ El copríncep episcopal també va voler referir-se a la Constitució, que el proper mes de març farà 20 anys, de la qual va assegurar «ens en podem felicitar perquè continua essent un text viu, que serveix de brúixola orientadora per fer el nostre digne camí al costat de les altres nacions de la terra». Va continuar dient que «Andorra ha de continuar fidel al seu ideal d'exercici dels drets fonamentals de la persona plasmats en el nostre text constitucional». En relació a les cessions de sobirania, Mons. Vives va assenyalar que «en el món global, i sobretot en el context europeu, la sobirania absoluta és una utopia; això no obstant, hem de vetllar per mantenir l'essencial dels seus continguts i subordinar-la únicament als grans interessos del poble andorrà».

VALORACIONS / El cap de Govern, Toni Martí es va referir al discurs del copríncep com «molt institucional fent un repàs a tots els dossiers d'activitats».

D'altra banda Toni Martí va indicar que l'any 2012 deixa un «regust amarg» pels 1.100 aturats que hi ha actualment al país. El Govern «està molt preocupat per un percentatge que Andorra no havia conegut mai», en un context social i econòmic molt complex.

També va voler dir la seva el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu en relació a la menció que va fer el copríncep de l'encaix amb Europa. Bartumeu es va mostrar convençut que el Principat sortirà reforçat en la nova associació amb la Unió Europea. Sobre el balanç d'aquest any del govern demòcrata, va manifestar que «la gran esperança quan es va escollir a Toni Martí s'ha convertit en la gran decepció». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT