PUBLICITAT

El model de relació amb Europa es tractarà el 2013

  • Saboya apel·la al pragmatisme d'Andorra
@PeriodicAND
escaldes-engordany

Periodic
Edifici del Consell de la Unió Europea a Brusel·les. Foto: TONY LARA

El Consell de la Unió Europea va aprovat ahir les conclusions sobre les relacions de la Unió Europea amb Andorra, Mònaco i San Marino. La nota del Consell es produeix després de la Comunicació de la Comissió Europea del passat 20 de novembre al voltant de les opcions per a una major integració dels tres petits estats.

El Consell de la UE va valorar positivament la Comunicació de la Comissió Europea així com l'interès dels petits estats en estrènyer i aprofundir les seves relacions amb la Unió Europea. Subratlla també l'interès comunitari en potenciar una major integració dels tres països, perquè pot millorar el creixement, la innovació i el treball de les regions frontereres comunitàries, alhora que encoratja la Comissió i l'Alta Representant a continuar treballant per millorar les relacions amb els tres estats, tot garantint l'homogeneïtat i el bon funcionament del Mercat Interior de la UE i les especificitats dels tres estats.

El Consell de la UE considera les següents opcions viables per a una majorintegració d'Andorra, Mònaco i San Marino al Mercat Interior de la UE: La participació d'aquests països de petita dimensió territorial a l'Espai Econòmic Europeu i la negociació d'un o més acords marc d'associació amb aquests països, amb un accés progressiu al Mercat Interior, a les mesures d'acompanyament i a les polítiques horitzontals, i que incloguessin mecanismes institucionals seguint el model de l'Espai Econòmic Europeu.

En aquest sentit, el Consell convida a la Comissió Europea i a l'Alta Representant a continuar l'anàlisi i la reflexió sobre les dues opcions indicades, i en particular: Mantenir consultes amb els Governs d'Andorra, de Mònaco i de San Marino, i amb altres parts rellevants, durant el primer semestre del 2013, per avaluar la viabilitat i el grau de suport a les dues opcions; i lliurar un informe al Consell de la UE abans de finals del 2013 que inclogui un estudi de l'impacte i de les principals repercussions institucionals, econòmiques i polítiques d'aquestes dues opcions d'integració, així com recomanacions sobre etapes posteriors.

El Consell pren bona nota dels esforços fets per Andorra, Mònaco i San Marino i els anima a continuar a seguir treballant

SABOYA / Després de valorar com a «bona notícia» la continuïtat que dóna el Consell de la UE als treballs per poder avançar en l'encaix d'Andorra, Mònaco i San Marino dins la Unió Europea, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assegurar que el Principat «ha de fer una política pragmàtica i veure de totes les propostes quina s'ajusta més a les nostres demandes i interessos». Saboya no va definir quin dels dos marcs institucionals sobre els quals treballarà la UE -l'Espai Econòmic Europeu o l'establiment d'acords marc d'associació amb els tres microestats- s'ajusta més als interessos d'Andorra. Tot i això, va valorar positivament el fet que el Consell de la UE parli d'un o més acords marc cosa que «matisa que si no es produeix amb els tres junts hi hagi impossibilitat d'avançar». A més va remarcar la importància que durant el procés es transmeti un missatge únic entre Govern, la majoria i l'oposició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT