PUBLICITAT

CiU insta el Govern espanyol a aplicar les millores dels transfronterers

  • Campuzano pregunta per les mesures per afavorir el col.lectiu
  • El xec nadó i la protecció social centren les demandes d'informació
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
El convergent Campuzano parla al Congrés amb el ministre espanyol de Treball, Celestino Corbacho. Foto: DAVID CASTRO

El Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats espanyol continua la seva tasca en pro de les millores per al col.lectiu de treballadors transfronterers entre l'Alt Urgell i Andorra. El diputat de CiU per Barcelona Carles Campuzano va presentar dues preguntes amb resposta escrita del Govern centrades en els transfronterers: la primera sobre la protecció social i la segona sobre el xec nadó.

A la primera pregunta, el diputat convergent vol saber quines mesures ha adoptat l'executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero per donar compliment a la resolució aprovada per la Comissió de treball i immigració de la cambra baixa espanyola sobre la necessitat de millorar la protecció social dels treballadors transfronterers. En certa manera, però, aquesta pregunta ja va rebre resposta amb la tramitació de la reforma laboral a final del mes passat. El paquet de mesures impulsat pel Govern espanyol inclourà, a proposta de CiU, una esmena que permeti als treballadors transfronterers cobrar a Espanya el subsidi d'atur.

La segona de les preguntes formulades pel Grup Català també té a veure amb l'aplicació de resolucions aprovades en comissions parlamentàries. En aquest cas es tracta de l'acord a què va arribar la Comissió d'economia i hisenda del Congrés espanyol per permetre que els parts transfronterers es beneficiessin del xec nadó. Fins a l'abril, aquelles dones residents a l'Alt Urgell que donessin a llum a Andorra no tenien dret a rebre el xec nadó, ja que el part havia tingut lloc fora dels límits territorials de l'Estat espanyol. El fet que moltes d'aquestes mares estiguessin assegurades al Principat afegit a la manca d'una unitat de nounats a l'hospital de la Seu d'Urgell va fer que els diputats espanyols consideressin oportú estendre la prestació als parts transfronterers.

Les retallades a causa de la crisi, però, han fet desaparèixer el xec nadó, fet que no afecta aquells casos que tindrien dret a cobrar-lo de forma retroactiva. La pregunta de Campuzano va orientada a conèixer les mesures adoptades per l'Executiu espanyol per donar compliment a la resolució sobre el xec nadó aprovada fa quatre mesos.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT