PUBLICITAT

Cendrers a les portes dels locals

  • La iniciativa vol evitar l'enutjosa burilla a les voreres i a la calçada d'avingudes i carrers
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un fumador a la porta d'un restaurant del barri antic de la capital, el mateix dia que va entrar en vigor la Llei Foto: ÀLEX LARA

El Comú d'Andorra la Vella també va aprovar ahir dues propostes encaminades a integrar la Llei contra el tabaquisme passiu que va entrar en vigor aquesta setmana. D'una banda, el comú revisarà l'Ordinació reguladora de terrasses annexes a bars i restaurants i de l'altra, també modificarà l'Ordinació sobre higiene pública. En quant a la primera modificació, la cònsol major, Rosa Ferrer, va explicar que «es tracta de poder autoritzar el tancament de terrasses amb material transparent», ja sigui vidre o plàstic. La mesura vol donar la oportunitat a hotelers i restauradors d'oferir un espai fumador als clients «sempre i quan les terrasses reuneixin les condicions que marca la Llei perquè finalment tindran que ser autoritzades pel Govern com a espai fumador», va afegir.

En canvi, la segona modificació té per objectiu mantenir l'espai públic lliure de les enutjoses burilles que ara, inexorablement, se sumaran als no menys enutjosos xiclets que molts usuaris llencen indiscriminadament a terra.

Homogeneïtzats

La setmana que ve el BOPA publicarà la nova ordinació que obliga el sector de l'hoteleria a col·locar cendrers a la porta d'entrada de restaurants, bars i hotels. La mesura vol evitar que els clients fumadors d'aquests locals públics deixin caure la burilla a terra quan surtin a fumar al carrer. L'Ordinació preveu, però, que els propietaris dels locals hagin de demanar permís al comú quan es tracti de col·locar el cendrer sobre la vorera o la via públiques. En canvi, si el cendrer es col·loca dins d'una entrada, cosa que no vol dir dins el local, el propietari del negoci pot fer-ho lliurement i posar el cendrer que més li agradi. I és que per evitar una estesa de cendrers de tots colors i totes mides, sense encert ni concert, el comú fixarà una sèrie de requisits en lliurar l'autorització per a col·locar-los. Així, la corporació local fixarà les mides i el volum dels estris, ja que de moment no té previst vendre'n un model en concret, com és el cas, per exemple, dels cubells de les escombraries que els propietaris dels immobles o dels locals compren al Servei d'Higiene. Ferrer va reconèixer ahir que no s'havia pensat en aquesta possibilitat que «no descartem».

De moment, el comú només obligarà els locals a tenir-ne prop de la porta d'entrada, perquè no és cap novetat que l'Ordinació preveu sancions per als vianants o usuaris que embrutin la via pública sense motiu. El cònsol menor, Jordi Minguillón va explicar ahir que «hi ha 200 papereres equipades amb cendrer a les principals vies comercials». Queda clar que la nova ordinació neix amb la vocació de mantenir la parròquia neta facilitant la circulació de fumadors i no fumadors, sense atemptar a l'estètica d'aparadors i vies comercials. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT