PUBLICITAT

La ramaderia i l'agricultura continuen sent molt fràgils

  • Els agricultors i ramaders reclamen que la CASS calculi l'afiliació voluntària per a cada sector
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un home sega el tabac en un camp de cultiu Foto: EL PERIÒDIC

Actualment unes 400 famílies andorranes es dediquen al cultiu del tabac. Lluny resta el poc més d'un milió de quilos de tabac procedents de la collita de 1997. L'any passat es van recollir quasi 245.000 quilos. La parròquia de Sant Julià de Lòria encapçala el rànquing de producció amb més de 80.000 quilos (33% del total). Canillo i Escaldes-Engordany és on el seu cultiu té menys presència. (6,5% i 4,7% respectivament). La collita del 2012 es mantindrà pràcticament en els mateixos percentatges de l'any passat. Les dades de la CASS mostren que hi ha 155 afiliats dedicats a aquesta activitat.

Les petites explotacions representen el 65% del total del país. El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, Xavier Coma reivindica que la CASS tingui en compte el càlcul de l'afiliació voluntària per cada sector, així com es tingui en compte el rendiment industrial de cada explotació. Coma considera que l'actual llei de la CASS «posa en risc la supervivència de les petites explotacions per la qual cosa cal que la futura legislació ajudi al sector».

RAMADERIA / La cabana ramadera es manté i va tancar l'any passat amb 5.367 caps de bestiar. Les dades mostren una certa estabilitat amb una petita reducció del 0,2% en relació a l'any 2010. Per tipus, els ovins i els bovins representen la majoria de bestiar de la cabana ramadera andorrana i han progressat regularment durant els últims deu anys. En concret els ovins s'han incrementat en un 6,6%; els bovins s'han reduït (0,4%); els equins han augmentat (1,5%) i els caprins han disminuït en un 31,6%. Les dades posen de relleu que es tracta d'un dels sectors més fràgils de l'economia, amb uns ramaders d'edat mitjana avançada i amb unes característiques que xoquen amb el modus vivendi de la societat i economia andorranes.

NOUS CULTIUS / Actualment s'estan introduint productes complementaris per diversificar l'agricultura, un sector que en els darrers anys ha anat perdent pistonada. Els pagesos i els ramaders del país des de l'any 2008 estan intentant diversificar l'oferta agrícola. Així han aparegut nous cultius com ara, el vi, les plantes aromàtiques i medicinals i les trumfes de qualitat. Tot amb un objectiu, buscar productes de qualitat que es puguin desenvolupar al país amb un component d'identitat nacional i amb un valor afegit. Els pla de recerca sobre un model de producció i transformació de plantes aromàtiques i medicinals i el de trumfes de qualitat, posats en marxa pel Govern i Banca Privada d'Andorra, són un bon exemple. El mateix té un import de 20.000 euros que han anat destinats a donar suport als projectes d'agricultura i ramaderia sostenibles, per a la potenciació de la formació dels professionals mitjançant la participació en cursos i seminaris, i per a l'estudi de millores en la productivitat i en la gestió dels recursos. Cal destacar també un projecte específic per a la producció de mel de qualitat.

L'apicultura andorrana compta des del 20 de setembre passat amb una reglamentació específica per ordenar el sector. El Reglament estableix els criteris bàsics de regulació i desenvolupament de l'activitat apícola a Andorra, definint les obligacions de les explotacions apícoles i establint les normes d'identificació, de maneig i de prevenció a aplicar.

També cal destacar el curs de millora de la qualitat del tabac que en una primera sessió va tenir lloc el setembre passat i que tindrà una segona part a l'abril de l'any vinent. La formació, organitzada per l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, vol proporcionar coneixements que ajudin a elevar la qualitat de les collites de tabac atenent als diferents aspectes que intervenen en les fases de cultiu, recollida, assecatge i condicionament.

L'Associació a més ha posat en marxa des de la tardor passada un pla pilot d'engreix de pollins, en el qual participen 70 caps de bestiar de totes les parròquies.

A aquesta iniciativa s'ha d'afegir un altre, la que porten a terme diversos agricultors d'Ordino i Sant Julià de Lòria que estan produint vi blanc de qualitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT