PUBLICITAT

La gasolina a Andorra torna a preus de finals del 2011

  • Tant la dièsel com la sense plom van baixar un parell de cèntims per litre divendres passat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA / MADRID

Periodic
L'empleat d'una gasolinera d'Escaldes-Engordany omple el dipòsit d'un vehicle Foto: TONY LARA

Apocs dies per estrenar el 2013 arriba una bona notícia per a la butxaca dels consumidors i és que divendres passat la gasolina d'Andorra, tant la dièsel com la sense plom, van baixar un parell de cèntims per litre. Això fa que el seu preu es torni a equiparar al que tenia a finals del 2011.

D'aquesta manera la gasolina sense plom de 95 octans passa costar al Principat entre 1,90-1,245 euros, mentre que la gasolina sense plom de 98 octans costa 1,240-1,305. Per la seva banda, la gasolina dièsel passa a costar entre 1,11-1,164 euros. Amb aquests preus Andorra se segueix mantenint com el país que té el preu de la gasolina més baix de la Unió Europea.

En canvi, la llei de la gravetat no casa amb els preus de les gasolines i el gasoil a Espanya. Pugen ràpid, però triguen mesos a baixar. Així, els preus de la gasolina i el gasoil es van abaratit la setmana passada fins a un 0,6%, després de situar-se, respectivament, en 1,375 euros i 1,345 euros el litre, segons recull el Butlletí de Petroli de la Unió Europea. D'aquesta manera, marquen nivells similars al juliol, just abans que ambdós combustibles iniciessin una escalada que els va conduir a nivells històrics a l'agost.

Més car / El litre de gasolina s'ha rebaixat gairebé 0,1 cèntims respecte a la setmana anterior, només un 0,07% menys, mentre que el de gasoil ha baixat un 0,6%. Des de començament d'any, la gasolina s'ha encarit un 1,25% mentre que el gasoil ho ha fet un 0,6%. Respecte a la mateixa setmana del 2011, tots dos combustibles han incrementat el seu preu un 5,8% i un 4,6% respectivament.

Amb l'escenari actual de preus, un automobilista espanyol haurà de dedicar 75,6 euros a l'omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina, així com 73,9 euros en el cas del dièsel. L'escenari internacional explica la baixada. El preu del barril de Brent, de referència a Europa, se situa en l'actualitat en 108 dòlars, només amb un dòlar menys que fa una setmana, mentre que el Texas sweet light americà cotitza a 86 dòlars, dos dòlars menys, informa ABC.

Així, es torna a confirmar l'efecte pervers de «coets i plomes» sobre les tarifes dels combustibles que va denunciar la Comissió Nacional de la Competència espanyola, en un informe en què destacava que les petrolieres pugen més ràpidament els preus dels carburants quan es encareix el petroli (coets) i els baixen més lentament quan el barril de Brent fa el mateix (plomes). D'aquesta manera, el que va pujar vertiginosament en un estiu, ha portat mesos que torni a baixar.

No és l'única sospita que envolta les tarifes. La Comissió de l'Energia va constatar el passat mes d'octubre que els preus dels carburants a Espanya van patir «forts pics de descens puntuals cada dilluns», quan s'informa de les tarifes a la Unió Europea, i que posteriorment van tornar a encarir el dimarts.

No obstant això, els preus dels carburants a Espanya continuen costant menys que a la mitjana de la UE, on el litre de gasolina se situa en els 1,574 euros, mentre a l'eurozona es manté en els 1,591 euros. Per la seva banda, el preu del litre de gasoil és de 1,473 euros de mitjana de la UE, ja 1,449 euros en els països amb la moneda comuna. Les raons que han motivat la polèmica és el fet que, sense impostos, el preu de la gasolina a Espanya va arribar a ser el segon més car de la Unió Europea durant el mes d'agost.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT