PUBLICITAT

El PCS es mobilitza per intentar salvar la xarxa de Paradors

  • Ros: «Són una eina clau per a l'economia del Pirineu i l'Aran»
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Manifestació a la Seu contra el tancament del Parador Foto: TONY LARA

El Primer Secretari de la Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, Àngel Ros, ha reclamat que «el Govern de l'Estat ha d'apostar pels paradors de turisme, una eina clau per a l'economia de les Terres de Lleida, el Pirineu i l'Aran». Ros ha criticat la decisió del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme d'aplicar un ERO a l'empresa pública Paradores, que a la província de Lleida afectaria als paradors nacionals de Viella, Arties i la Seu d'Urgell. Ros ha explicat que «la decisió no només afectaria a un centenar de treballadors dels paradors que tenim actualment, sinó també a treballadors indirectes», i ha afegit que «amb aquesta mesura, el Govern no només ataca directament els drets dels treballadores sinó també a uns elements imprescindibles per a la dinamització i la desestacionalització del turisme a les nostres terres».

El dirigent socialista ha apuntat que «temem que el Govern vol fer pagar als treballadors el deute de Paradores, i enlloc de cercar solucions que prioritzin el manteniment de llocs de feina, ens trobem davant una privatització encoberta d'aquests establiments».

A més, Ros ha afirmat que «el govern del PP ha posat la política turística espanyola en el punt de mira però en negatiu, provocant inclús que la marca Paradores pugui quedar molt malmesa». A més, ha dit, «cal tenir en compte decisions com l'augment de l'IVA, o la taxa de pernoctació del Govern català, o la situació que s'està donant amb Iberia o Renfe, que afecten greument el sector turístic».

Interpel·lacions / Davant la decisió d'aplicar l'expedient de regulació d'ocupació a Paradores, els senadors i diputats socialistes han presentat una sèrie de preguntes i interpel·lacions al Govern. Així, el senador Paco Boya ha presentat una moció instant a l'Executiu per tal que instauri una moratòria en el cànon per l'ús del patrimoni utilitzat per Paradores així com mesures d'optimització dels recursos materials i humans que evitin l'acomiadament i substituint aquesta mesura per un pla de jubilacions i ajustos que ajudin a la sostenibilitat de l'empresa. Per la seva banda, els diputats del PSC al Congrés han iniciat diverses accions parlamentàries per conèixer els plans del Govern central en relació amb els Paradors Nacionals, davant la sospita que l'objectiu final del pla de reestructuració anunciat fa unes setmanes amaga la futura privatització de la xarxa. L'empresa pública ha anunciat l'acomiadament de 644 treballadors, un 14% de la plantilla. A Catalunya hi ha set paradors en funcionament, que compten amb un total de 243 treballadors: el d'Aiguablava, a Begur (51treballadors), Arties, a la Vall d'Aran (23); Cardona (33); La Seu d'Urgell (35); Vic (23), Viella (40) i Tortosa (38). A més, a Lleida ciutat s'està construint el parador del Roser. Els caps de llista per Barcelona, Carme Chacón; Tarragona, Francesc Vallès; Lleida, Teresa Cunillera i Girona, Àlex Sáez, han adreçat diverses preguntes escrites al Govern espanyol per interessar-se pel futur dels paradors ubicats en les seves demarcacions. La diputada del PSC per Lleida, Teresa Cunillera, ha mostrat el seu temor, expressat tant pels treballadors de Paradors com pel sector turístic, que l'objectiu del Govern central sigui «la privatització» dels establiments. Cunillera ha assenyalat que el Govern «té l'obligació de desmentir aquests temors». En els seus escrits, assenyalen que els Paradors de Turisme espanyols «han estat i són un símbol distintiu del turisme de qualitat» i que «han contribuït de manera decisiva tant en la recuperació del patrimoni històric –que d'altra manera s'hauria vist abocat a la seva destrucció–, com en la dinamització econòmica dels destins que acullen aquests equipaments i la creació de llocs de treball de qualitat en el sector turístic». Els diputats pregunten pels resultats econòmics, el nombre de clients i de pernoctacions d'aquest any en els paradors de Catalunya i per les actuacions i línies de treball del Govern del PP per millorar els resultats, a més dels projectes del Govern per mantenir la seva activitat i els llocs de treball. Pel que fa al futur parador del Roser, Cunillera interpel·la el Govern sobre les previsions d'inauguració i posada en funcionament i els llocs de treball que es crearan.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT