PUBLICITAT

Els fumadors, al carrer

  • Divisió d'opinions entre propietaris de locals?i clients davant la nova legislació antitabac
  • En el primer dia d'aplicació es va observar un increment de persones fumant pels carrers
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona fuma a les portes d'un restaurant a Andorra la Vella, ahir. Foto: ÀLEX LARA

com s'acostuma a dir «mai no plou a gust de tothom» i la nova Llei antitabac que va entrar en vigor ahir no escapa del refranyer popular. En general les persones fumadores i no fumadores consultades estaven prou conscienciades i informades de la prohibició de no encendre la cigarreta en locals tancats com ara bars i restaurants. No s'en van escapar els despitats que van entrar als locals fumant però alhora de demanar els cendres els empleats els recordaven la nova legislació. Sense protestar marxaven amb la cigarreta al carrer. En general no es van produir incidents destacables entre clients i propietaris. El grau de civisme va ser molt elevat entre la població amb un factor afegit: el coneixemet que tenen els ciutadans del país de la llei antitabac espanyola, que porta ja dos anys en vigor, «estic acostumada a anar a Barcelona on hi ha zones exclusivament per a no fumadors», explicava una usuària d'un bar. L'acceptació o la resignació en alguns casos va ser el denominador comú entre els clients durant aquesta primera jornada, en la que es va poder constatar un increment important de persones fumant a les portes dels diferents establiments. Per cert, ahir pocs locals disposaven a l'entrada dels adhesius on s'informa de la prohibició de fumar.

ELS FUMADORS PRENEN EL CARRER / Un cambrer del Restaurant Pica fumava al migdia d'ahir a les portes de l'establiment plenament conscient que «era una mesura necessària per a la salut de tothom». A la mateixa hora la recepcionista d'un hotel de la capital explicava que feia «una setmana que fumo al carrer i em sembla molt bé la nova llei». «Mai havia tanta gent fumant a les portes dels establiments», va explicar la clienta d'un bar de l'Avinguda Carlemany.

Fumadors i no fumadors van coincidir en afirmar que l'ambient que es respirava als bars era molt més net. Però la nova llei tampoc els hi sembla malament del tot als fumadors, «sempre que es disposin d'espais habilitats», va indicar un usuari. Un altre client tenia dubtes sobre «si la nova llei pot provocar danys econòmics a les arques locals, en uns moments de crisi».

CONTRaris / Els més perjudicats per la nova legislació podrien ser els bars, establiments que acostumen a ser més petits que els restaurants, i als que els hi pot resultar més complicat poder condicionar els seus locals amb espais específics per a fumadors, tal i com indica la normativa.

El propietari de la Granja Roser d'Escaldes-Engordany, Víctor Rodríguez creu que «locals de 150 metres quadrats, que són majoria al país, no es poden permetre habilitar una sala específica per a fumadors». Per tant, o caixa o faixa, «no tens més remei que adaptar-te a les circumstàncies», afegeix. Rodríguez va constatar ahir una disminució del nombre de clients tot i que encara és aviat per fer-ne valoracions, «en un o dos mesos farem caixa i ho sabrem». Al respecte va advertir que hi ha un risc evident que clients del «cafè i la cigarreta» deixen d'entrar als bars si tenen que fumar al carrer. I a tot això cal afegir el tenir que desafiar al fred, qüestió gens fàcil i només reservat pels més agosarats.

PARTIDARIS / En l'altra cara de la moneda es troben els propietaris dels locals defensors de la nova llei. Orlanda Rocha del restaurant Les Closes va instal·lar des d'ahir una estufa davant del seu establiment per tal que els clients que fumin al carrer puguin protegir--se de les baixes temperatures. Rocha és optimista i creu que «el client que està a gust al restaurant no deixarà de venir... una mesura justa després d'empassar-me vint anys de fum a l'hoteleria».Opinions per a tots els gustos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT