PUBLICITAT

Andorra a través del mòbil

  • Alcobé diu que Andorra Telecom baixarà les tarifes, però descarta el wifi gratuït i lliure a tot el país
LAIA F.MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Alcobé, Josep Maria Missé i el ministre Camp a la presentació d'ahir davant dels comerciants. Foto: SGGA

L'empresa Alcatel Lucent ha signat un conveni de partenariat amb el Govern per tal d'utilitzar Andorra com a laboratori tecnològic, és a dir, que faran proves de desenvolupament del seu projecte al país, un dels objectius pel qual ha treballat la Iniciativa Actua en el clúster de les TIC. Concretament, Alcatel Lucent «vindra aquí a ajudar-nos a desenvolupar un concepte que ens permetrà posar a disposició dels nostres turistes una plataforma per generar experiències innovadores», va explicar ahir el director de projectes estratègics del Govern, Josep Maria Missé. El projecte consisteix en una plataforma d'Internet, que es pot traduir en unes o varies aplicacions al mòbil, a través de les quals els turistes tindran accés a un seguit de serveis, com per exemple: trobar una botiga concreta, saber on vénen un determinat producte, traducció simultània de rètols o anuncis, promocions, informació dels aparcaments o pagament per mòbil.

L'objectiu és recuperar l'icona d'experiència turística innovadora que el país tenia «fa 20 anys o 25 però, que ara s'ha perdut per un tema de globalitat», aquesta vegada, a través de les noves tecnologies. Ahir al matí es va presentar el projecte als membres dels tres clústers de la Iniciativa Actua (TIC, educació i salut) i al sectors del comerç i el turisme, i segons va explicar Missé, a la tarda ja hi havia la primera reunió per començar a definir quins serveis serien els interessants per treballar-hi i que formin part de l'oferta. La intenció és tenir els primers resultats a l'estiu vinent, tantmateix Missé va reconèixer que «dependrà molt de les converses amb el sector».

Precisament el fet de la participació i col·laboració del sector públic i el privat va ser un dels punts que el representant comercial de Alcatel Lucent, Pierre-Gaël Chantereau, va voler destacar i que diferencia de la resta de projectes d'Smart Country amb els quals l'empresa ja ha treballat.

COSTOS I BARRERES / De moment ja s'han traslladat al Principat un equip format per cinc membres de l'empresa Alcatel per començar a treballar amb el projecte. Missé va explicar que «la nostra idea és que els comerciants no hagin de pagar; però encara s'ha de veure quins serveis es donen i si tots són gratuïts o no». Pel que fa al cost del projecte, aquest «no té un cost directe , és una prova que fa l'empresa. Es tracta d'oferir un servei, no que sigui un model de negoci, de millorar sectors tradicionals i oferir valor afegit».

Però no tot són facilitats, com succeïx cada vegada que es presenta un projecte relacionat amb les telecomunicacions, els preus i tarifes d'Andorra Telecom per a la connexió apareixen, tal i com va admetre Missé, com «una barrera important». És per aquest motiu que la parapública «és un element clau del projecte. El que hem de fer és treballar conjuntament per trobar una solució d'equilibri, que permeti l'accés a l'aplicatiu», però sense perjudicar a la companyia».

En aquest sentit, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va dir que «la tecnologia ha d'estar al servei de la població, el turista i el comerciant», i va afegir que «no podem girar l'esquena al món. És imprescindibles fer actuacions en aquest sentit i ara hem de valorar amb la companyia aviam quin tipus d'actuacions. S'han de buscar les fórmules i les solucions tecnològiques per possibilitar aquests projectes.».

Entre aquestes fórmules, Alcobé ja va descartar d'entrada la d'abaratir els costos «a nivell d'altres operadors», la del wifi gratuït a tot el país i la del accés lliure als serveis d'Internet.

Alcobé, però, va admetre que el preu és un factor decisiu i que «amb els actuals segurament és molt complicat competir». Per aquest motiu, va dir que la solució «seguratment passarà per abaratir tarifes i per facilitar que els consumidors puguin accedir a productes i comerços via internet». El ministre d'Economia va explicar que, tot i que «el cost que estem patint és important, no depèn de la companyia andorrana, si no que és un cost que ens imposen els operadors estrangers com a país tercer de la Unió Europea, haurem de buscar fórmules per abaratir aquest cost i sobretot donar millor servei, capacitat de dades».

Pel que fa a facilitar la connexió a Internet, una de les possibilitats que va apuntar el ministre és «la gratuïtat per utilitzar aquest producte», però vetant l'accés a les altres pàgines i aplicacions d'Internet.

ELS COMERCIANTS / La Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra a i l'Associació de Petits Comerciants van valorar la iniciativa molt positivament. Roser Pasquet, vicepresidenta de l'APCA , va dir que «l'eina és molt interessant i a tots ens ha agradat el fet que Andorra sigui capdavantera en un projecte com aquest, ens dóna una bona imatge i repercussió mundial». Pel que fa al vocal de la FACA, Antoni Miralles, va estar d'acord en que la eina és molt interessant pel fet de «marcar un diferencial en l'experiència de compra a Andorra», però va afegir que «encara falta molta feina per fer i hi ha molts dubtes».

Miralles va explicar que la pauta de treball amb l'empresa i tots els sectors interessats està marcada en tres passos, «primer hem de veure quins serveis interessen més; el segon pas és fer una fulla de ruta de l'aplicació, i finalment fixar un calendari de treball, juntament amb el pressupost».

Finalment el vocal de la FACA va concloure que «si els comerciants i hotelers som capaços d'intercanviar i organitzar promocions de productes per aquestes aplicacions, ofertes, bonus regal,etc. l'aplicació tindrà més interès».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT