PUBLICITAT

El període de rebaixes enfronta el Govern amb l'oposició

  • El PS aposta per la restricció mentre DA per la liberalització
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La sessió del Consell General, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Consell General va votar ahir favorablement la presa en consideració de la proposició de llei del comerç presentada pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata, seguint el criteri que va emetre el Govern. Un dels temes que va generar més debat va ser la conveniència de regular els períodes de rebaixes, un aspecte que va defensar el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, perquè va assegurar que és el que demana el sector, i perquè no vol que Andorra sigui «un outlet permanent». En canvi, tant el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, com la consellera demòcrata Sílvia Calvó, van defensar la conveniència de no restringir els períodes de vacances, d'acord amb la tendència que hi ha actualment a nivell europeu. A més, Calvó es va mostrar sorpresa pel fet que el PS hagi presentat «una llei calcada» a la que va preparar el govern liberal del 2008, i que s'hagin esperat fins ara a presentar-la en lloc de fer-ho durant el govern socialdemòcrata.

CRITERIS DE GOVERN / El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va recordar el criteri del Govern, que és favorable tot i que condicionat a fer nombroses modificacions a la proposició de llei, i va apuntar que potser hagués estat més fàcil emetre un criteri desfavorable, ja que comportarà molta feina per millorar-la.

Alcobé va posar de manifest que el text es contradiu amb la Llei d'inversió estrangera a l'hora de permetre un no resident a obrir un comerç, que no regula aspectes com les franquícies, que no refon tota la normativa de comerç que hi ha fins a la data, i que es contradiu amb la lliure competència pel fet de determinar que el Govern pot fixar alguns preus.

A més, també va criticar que la llei vulgui regular els períodes de vacances, una mesura que va considerar «anacrònica», perquè la resta de països de l'entorn estan tendint a fer el contrari. De fet, el ministre es va dirigir irònicament a Bartumeu dient que «vostè que és tan europeista, a Europa s'allunyen del que està pregonant», inorma l'ANA.

RÈPLICA DEL PS / Bartumeu, en canvi, va acusar el ministre de desconèixer la situació i la preocupació del sector comercial, i va dir que volen que es regulin les rebaixes perquè Andorra «no es converteixi en un outlet permanent» i perquè «si volem un país de qualitat no podem fer rebaixes permanents».

Bartumeu també va criticar «la nova categoria de criteri» que va emetre el Govern, pel fet de ser favorable però amb condicions, i va assegurar que el ministre es va reunir amb el sector per aconseguir el seu suport per fer un criteri desfavorable «i la reunió li va sortir malament». Bartumeu va dir que ja ha començat les reunions amb les diferents associacions per recollir suggeriments que es tradueixin en esmenes, i va afegir que comparteixen alguns aspectes esmentats en el criteri del Govern.

De la seva banda, la consellera de Demòcrates per Andorra, Sílvia Calvó es va mostrar sorpresa pel fet que el PS «defensi una proposició de llei calcada a la del govern liberal del 2008», i que «ara la treguin del calaix i se la facin seva». La consellera va donar suport al Govern pel que fa a les mancances detectades, destacant aspectes com que les sancions «semblen desproporcionades» o que les rebaixes no s'han de restringir.

El text socialdemòcrata, que pren com a base el projecte de llei que el govern d'Albert Pintat va trametre i que per l'esgotament de la legislatura va caducar, introdueix conceptes com el comerç electrònic, la venda a distància i les vendes especials que es fan fora l'establiment comercial, com poden ser les fires.

També es deixa per al Govern l'adopció de mesures i el desenvolupament reglamentari de mecanismes en prevenció i lluita contra l'intrusisme. Igualment, és competència del Govern el control del compliment de la lleis.

En relació als preus, el projecte dels socialdemòcrates estableix l'obligatorietat d'exhibir el preu dels productes exposats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT