PUBLICITAT

Alcatel Lucent tria Andorra com a laboratori tecnològic d''smart country'

  • L'empresa Alcatel Lucent ha signat un conveni de partenariat amb el Govern d'Andorra per desenvolupar al país una plataforma que permeti crear experiències innovadores en el comerç i el turisme del país
13112012_alcobe2
El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, durant la presentació de la plataforma que s'implantarà a Andorra davant els comerciants, aquest dijous al matí. Foto: ANA
L'empresa Alcatel Lucent ha signat un conveni de partenariat amb el Govern d'Andorra per desenvolupar al país una plataforma que permeti crear experiències innovadores en el comerç i el turisme del país. La idea és fer servir Andorra com a laboratori tecnològic d'un ecosistema d'aplicacions que convertirien el país en smart country, amb serveis que podrien anar des d'indicar on trobar certes botigues o places d'aparcament fins a fer pagaments o traduccions simultànies amb el telèfon mòbil. Això, a més, no té cap cost per al Govern, per als comerciants ni per als usuaris, ja que Alcatel Lucent ho ofereix per provar la plataforma que està creant.
La idea d'smart country que es proposa ja des de fa temps per facilitar les estades a Andorra i donar un millor servei al turisme i el comerç a través de les noves tecnologies es farà realitat gràcies al conveni signat entre el Govern d'Andorra i l'empresa Alcatel Lucent. Tal com ha explicat el director de projectes estratègics del Govern, Josep Maria Missé, aquesta empresa s'ha contactat en el marc de la iniciativa Actua i és la que ha de fer 'palanca' per atraure altres empreses del sector que vinguin a instal·lar-se a Andorra. 

El projecte d'Alcatel Lucent, segons explica el seu representant comercial Pierre-Gaël Chantereau, és una plataforma que ja està en desenvolupament i que es provarà a Andorra per les facilitats que suposa poder comptar amb tot un país com a laboratori tecnològic. Es tracta d'una plataforma per a telèfons mòbils on s'inclouran aplicacions i diferents serveis per convertir l'experiència turística i comercial a Andorra en innovadora i per fer-la més fàcil. 

Els serveis que s'inclouran en aquesta plataforma es decidiran juntament amb els sectors implicats del país, i per aquest motiu, des d'aquest mateix dijous s'ha presentat la iniciativa als comerciants i es començarà a treballar amb la seva implicació. Alguns exemples que ha posat Missé són aplicacions per poder trobar fàcilment una botiga en concret o saber on comprar certs productes. També es planteja, però, que serveixi per ajudar els usuaris a trobar places d'aparcament, que pugui fer de traductor de cartells per als visitants estrangers, o que serveixi fins i tot per a fer pagaments a través del mòbil o per obtenir promocions i descomptes en certs establiments. 

La idea, i un dels principals atractius del producte, és que haurà de ser gratuït. El Govern facilitarà la implantació de la plataforma, però no haurà de pagar perquè s'instal·li aquí, i tampoc no ho hauran de fer els comerciants que vulguin presentar els seus serveis a través d'aquesta eina, ja que el benefici per a Alcatel Lucent és el de poder testar el producte per acabar de fer les millores necessàries. Per a l'usuari, per tant, tampoc tindrà cap cost. 

El principal problema que es planteja de cara a l'usuari és el que apareix sempre en relació als projectes de noves tecnologies, és a dir, l'accés a Internet, principalment per als estrangers. En aquest sentit, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha assegurat que es treballarà perquè això no sigui una barrera. Tot i que ha reconegut que encara no s'ha triat quina és la millor via per posar-hi remei, ha parlat de la possibilitat de rebaixar les tarifes o d'oferir wi-fi gratuït, però s'ha mostrat més a favor de permetre una connexió gratuïta que es limiti a aquesta plataforma. La idea seria que els usuaris poguessin fer ús de la connexió a Internet per utilitzar la plataforma, però que no poguessin accedir a altres continguts de la xarxa. Tot i així, ha assegurat que aquest és un àmbit que s'ha de tractar amb Andorra Telecom i sobre el que encara no s'ha decidit res. 

El director de projectes estratègics, Josep Maria Missé, ha expressat que 'voldríem tenir els primers resultats aquest estiu', però ha reconegut que serà una plataforma que anirà evolucionant i s'aniran ampliant els serveis que s'hi ofereixin. De moment, des d'aquest mateix dijous ja hi ha un equip de cinc persones d'Alcatel Lucent treballant al Principat i s'han iniciat les reunions per trobar i resoldre les principals problemàtiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT