PUBLICITAT

La CE diu que la supressió de les quotes làcties va pel bon camí

  • Des de l'Executiu comunitari es seguirà vigilant de prop
EL PERIÒDIC
BRUSSEL·LES

Periodic
Unes vaques a l'Alt Urgell Foto: TONY LARA

La Comissió Europea (CE) creu que la supressió gradual de les quotes làcties «va pel bon canvi», amb vista a la liberalització del sector que està prevista per al 2015, segons ha informat la institució comunitària en un comunicat.

En un segon informe s'assenyala que la supressió gradual va ben encaminada, ja que, en la gran majoria dels Estats membres de la UE les quotes ja no són pertinents per limitar la producció i el preu de la quota ja és zero o propera a zero, segons ha informat la CE.

Per la seva banda, el comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Ciolos es va congratular pels resultats recollits en l'informe, encara que va assegurar que des de l'Executiu comunitari es seguirà vigilant de prop la situació.

Així mateix, Ciolos es va mostrar «optimista» per l'entrada en vigor el passat octubre del «paquet de llet», que subministrarà nous elements per reforçar el paper dels productors dins de la cadena diària de subministrament de productes lactis.

El comissari també va confirmar que a mitjans del 2014 està previst que es presenti un nou informe sobre aquest tema, fent especial atenció a la situació de les regions desfavorides i possibles acords de producció conjunta.

El preu / Precisament, el passat febrer la UE va donar llum verd a un nou règim que permet als països introduir un contracte lacti obligatori, per regular elements com el preu, el volum i la durada.

Les noves regles, d'aplicació fins al 2020, faculten a les organitzacions de productors a negociar directament amb els transformadors per obtenir un preu més just, sempre que les unions respectin els límits del 3,5% de la producció de la UE i el 33% de la producció lletera d'un país.

Per als Estats membres la producció sigui inferior a les 500.000 tones (Malta, Xipre i Luxemburg), el límit a nivell nacional es fixarà en el 45%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT