PUBLICITAT

La biblioteca viatgera

  • La col·lecta de Coonen ja supera els 10.000 llibres; s'enviaran a Guinea, Camerun, Tanzània i el Marroc
A.L.
LA MASSANA

Periodic
Els llibres esperen al magatzem la fase de triatge segons l'idioma i el gènere; el termini per a donacions acaba la setmana que ve Foto: MÀXIMUS

L'escena és curiosa. Tant com perquè el ratolinet Morton –el prota de Molly visits Chloé in Andorra, en tornarem a parlar– la inclogui en una vinyeta de la seva pròxima aventura pel nostre racó de món: els Coonen han hagut de retirar el cotxe familiar per encabir al garatge els llibres que les últimes setmanes han anat recollint dintre de la campanya Books for Africa, que van posar en marxa a finals de setembre. Una campanya pionera amb què pretenien reunir 10.000 volums i enviar-los a escoles del Camerun, Tanzània, el Marroc i la república de Guinea –la Guinea bona, ep, és a dir, Guinea-Conakri, no la finca dels Obiang. Doncs la resposta ha sigut tan, però tan positiva que el magatzem se'ls està a punt de quedar petit: el periodista holandès Gregory Coonen, veí de Sispony i impulsor de la campanya, espera superar avui mateix la xifra màgica de 10.000 llibres amb les donacions que recollirà a l'escola espanyola d'Encamp, i està convençut que quan conclogui la campanya, a mitjans de la setmana que ve, s'arribarà als 15.000 llibres. Una bestiesa.

I la veritat és que se li ha girat feina: si fins ara es tractava només de trafegar caixes amunt i avall, la pròxima etapa serà la del triatge dels llibres segons l'idioma i el gènere. Per cert: una feina de formiga per a la qual s'admeten voluntaris. A mitjans desembre, el producte serà empaquetat, i l'objectiu és que al febrer arribi als seus destinataris: els llibres en francès –tres quartes parts del total– a escoles de Guinea i del Camerun; els llibres en espanyol, a la ciutat marroquina de Tànger, i els llibres en anglès, a la regió tanzana d'Arusha, ¡la terra dels massai! El problema, és clar, consistirà a portar a destí aquests 15.000 volums. I també aquí s'admeten voluntaris: empreses de transport o constructores locals amb negoci al Marroc, que n'hi ha, i aerolínies per a les destinacions a l'Àfrica subsahariana. Coonen pensa en Air France i KLM, i compta amb la complicitat del ministeri d'Exteriors. Si apareix un cavall blanc disposat a finançar l'operació, encara millor. I si no, diu, «tirarem dels nostres contactes sobre el terreny; el que està escrit és que els llibres arribaran al seu destí».

Es tracta, diu el periodista, que ho ha comprovat personalment, de pal·liar un dels dèficits més feridors de les escoles africanes, on encara és un luxe i una excepció que els alumnes estudiïn amb llibres de text. Pel que fa a la col·lecta, si Books for Africa ha sigut un èxit és gràcies a la implicació de les escoles del país: la grossa se l'endú la Francesa de la capital, que ha cedit 2.500 llibres, mig miler més que la Francesa d'Escaldes. Sobretot, llibres de text amb els corresponents quaderns pedagògics, però també enciclopèdies, diccionaris, còmics i novel·la. En francès, anglès, castellà... i català. Aquests no s'enviaran a l'Àfrica sinó que es repartiran entre els usuaris de Caritas, que rebran aquest Nadal –diu Coonen– un lot de llibres a més d'aliments bàsics. Per cert, a Tanzània també viatjaran un miler d'exemplars de Molly visits Chloé in Andorra, la historieta amb guió del mateix Coonen i il·lustracions del dibuixant espanyol Alejandro Blasco que es va publicar al setembre i que s'ha repartit per totes les escoles del país. L'any que ve també el llegiran els afortunats alumnes tanzans a qui els arribi el primer còmic en anglès de temàtica 100% andorrana. Serà probablement per a ells l'ocasió de descobrir on és Andorra i què és un isard.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT