PUBLICITAT

El Govern és contrari a allargar l'edat de jubilació

  • Martí posa fi a la controvèrsia generada assegurant que «no seria una mesura justa»
  • La reforma dels complements de les pensions es podria debatre a principis de l'any vinent
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern acompanyat del ministre de finances durant la roda de premsa, ahir a la capital. Foto: ÀLEX LARA

Martí, en el balanç de l'acció de govern anual ofert als mitjans de comunicació va voler, ahir, fer callar les especulacions de les darreres setmanes sobre l'edat de jubilació, sent taxatiu a l'hora d'assegurar que el Govern no és partidari d'allargar més enllà dels 65 anys la vida laboral d'un assalariat. En el marc de la reforma de la seguretat social el titular de l'Executiu va considerar que en l'actual context econòmic i social «no és una mesura justa, un altre cosa és que s'apliquin sistemes transitoris». És per això que va tornar a recordar que el sistema de seguretat social andorrà és un «gran sistema però difícil de sostenir econòmicament», apostant a la vegada per la reforma posada en marxa. El problema principal és que «els números de la CASS són el que són i cal tenir present que som dels pocs països que per un euro que aportem a la jubilació en rebem tres». I és que va manifestar que encara que augmentessin el nombre de persones que cotitzen i el context de l'economia fos més favorable, «el sistema actual continuaria sent insostenible». A més va voler recordar que els estudis encarregats pel Govern ja van avançar en el seu dia que sinó es posava fil a l'agulla, s'haurien de prendre 800 milions d'euros de les reserves de l'Estat l'any 2007, i en el 2030 ja no hi quedarien fons. Martí creu que el més important ara és garantir unes pensions dignes.

COMPLEMENTS / El ministre de finances i funció pública, Jordi Cinca, per la seva part, va assenyalar en relació a la reforma dels complements de jubilació dels funcionaris que encara no tenen del tot clar si s'ha de mantenir o no l'obligatorietat per als cossos especials de jubilar-se als 60 anys. Cinca creu que en tot cas es podria fer una distinció depenent del tipus de feina de cada empleat públic, «no és el mateix un administratiu que un policia o un bomber», va asseverar. «És un tema obert tot i que el que està clar és que el Govern no té la capacitat de sostenir el model actual» Martí va explicar que l'objectiu es presentar abans que acabi el mes desembre o el proper el gener el projecte de llei de complements de jubilació. «Sense aquesta reforma és impossible que hi hagi mobilitat entre l'administració, perquè el model dels funcionaris dels comuns és molt diferent».

Per al ministre de la Funció Pública «s'ha de garantir una jubilació raonable» als funcionaris dels cossos especials, que tenen fixada en els 60 anys l'edat en la que acaben la seva vida laboral com empleats públics. Va indicar també que ara és el moment de començar a parlar de les prejubilacions a partir d'aquesta edat, creant fórmules que permetin fer sostenible el sistema. «El Govern ha de garantir la subsistència d'aquelles persones que es prejubilen» fins que la CASS no es faci càrrec, cinc anys després.

La negociació amb els sindicats continua oberta i avui mateix el ministre Cinca es veurà les cares de nou amb els sindicats de la Policia. .

En paral·lel,el Govern confia també en poder mantenir l'opcionalitat que un funcionari que no pertanyi al cos especial pugui optar a una prejubilació als 60 anys. Tot continua obert.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT