PUBLICITAT

Acomiadament més barat, d'entrada pels nous contractes

  • Martí diu que el sistema actual és dels més generosos
JOSEP ROMERO/JR BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33Toni Martí i Jordi Cinca fan balanç de l'acció de govern durant l'any 2012, ahir a Andorra la Vella. Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern va insinuar ahir que la reforma laboral plantejada pel govern i el grup parlamentari demòcrata podria incloure un abaratiment dels costos dels acomiadaments donat que , segons va explicar ell mateix, l'actual és «un dels sistemes més generosos d'Europa i alhora exigent donat que està molt penalitzat».

Per a Martí l'acomiadament es podria fer en dos temps i en dos moviments, és a dir, en un primer moment no afectaria els assalariats que estiguin en actiu. Tot això té una raó de ser: evitar que la reforma laboral andorrana pugui tenir els efectes com la que va posar en marxa el Govern espanyol, portant a un allau massiu d'acomiadaments. I és que per a Martí tots els països, siguin de dretes o d'esquerres, han canviat o han reformat el sistema laboral.

El cap de Govern va explicar que d'entrada no és partidari que l'acomiadament sigui més barat pels assalariats actuals en actiu ja que no «seria just ni equitatiu que es canviessin les regles del joc dels contractes actuals, tenint en compte la realitat social que hi ha actualment». La possibilitat de fer més econòmic l'acomiadament dels treballadors s'ha d'acabar de plantejar des del punt de vista polític i també s'està treballant jurídicament per conèixer la seva viabilitat.

Per la seva part, el president del grup parlamentari del PS, Jaume Bartumeu va explicar ahir que en el darrer debat d'orientació política ja li va traslladar al cap de Govern la seva preocupació per la flexibilització del mercat laboral. En aquest sentit va indicar que «li fa angúnia» l'abaratiment del cost de l'acomiadament ja que els drets dels treballadors s'haurien sempre que mantenir i respectar. Pel líder socialdemòcrata es tracta d'una mala notícia en uns moments de crisi on el pitjor és també el tancament d'empreses.

OBERTURA ECONÒMICA / El balanç dels sis mesos d'aplicació de l'obertura econòmica va ser qualificat «d'èxit» per part de l'Executiu. Més d'un centenar d'empreses s'han interessat per instal·lar-se al país, la majoria de capital estranger que col·labora amb capital andorrà. El ministre Jordi Cinca va assegurar que és una acció pensada a anys vista i seria com una «mena de marató en un procés de redefinició de l'economia andorrana». L'esforç ha estat important i tindrà, diu, uns grans resultats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT