PUBLICITAT

Viure senzillament

PER CÀRITAS ANDORRANA
Periodic

Viu senzillament perquè altres, senzillament, puguin viure és el lema de la campanya institucional de Càritas, que posa en qüestió el model de societat en què vivim i ens fa una crida urgent perquè siguem conscients de la realitat i ens comprometem amb el temps històric que ens toca viure.
El que mou aquesta societat de consum, aquest model econòmic actual, és el desig de molts de viure ricament, a costa de que altres estiguin condemnats a viure pobrament en altres parts del món, o al nostre propi país; i a costa de que es contamini i degradi el planeta a un ritme sense precedents.
El desig de viure ricament ha portat a una crisi econòmica global per gastar, i malgastar i endeutar-se per sobre de les possibilitats. I com sempre, els que pateixen les conseqüències i els efectes d’aquesta forma de viure son els col·lectius socials més vulnerables i fràgils, ells són els qui paguen la crisi: desocupació, retallades socials, etc.
En aquest context de crisi cada vegada més incert i desconcertant, Càritas ens convida a reflexionar sobre la nostra relació amb la feina, amb el que significa i amb el que n’esperem.
La resposta que ens donem a aquesta pregunta afectarà a la nostra manera d’entendre el treball (¿per a què treballem?), i a la nostra manera de relacionar-nos amb els altres (¿vivim tancats en el nostre món de benestar o vivim oberts a crear comunitat?)
Ha arribat l’hora d’aturar-nos i preguntar-nos sincerament: ¿Desitjo viure ricament o desitjo viure, només amb el necessari per a tenir una vida digna?
Viure senzillament, no es redueix només a una qüestió material de conformar-se amb tenir poques coses, sinó que abasta a tot el ser de la persona. Implica una opció de vida; és un compromís personal de tenir un estil de viure contracorrent als valors que promouen el model econòmic i social actual, portant a la pràctica el valor de la senzillesa.
Obsedits, en aquest últim segle, que el pilar del desenvolupament és l’economia, hem oblidat que el veritable progrés és l’anhel humà, comú a tothom, de ser feliços i de fer feliços els altres. Treballar per viure, per desenvolupar-nos com a persones capaces de crear i projectar, ha deixat pas al viure per treballar, per guanyar més diners, per adquirir més béns.
Càritas aposta i ens convida per construir un model de societat on el treball sigui una font de desenvolupament personal i social des del qual puguem reconstruir plegats el bé comú, partint de valors com la sobrietat, la senzillesa, l’austeritat, i on conceptes com el repartiment de la feina o la renda bàsica ciutadana puguin contemplar-se com a camins reals i possibles per fer una societat més justa i sostenible.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT