PUBLICITAT

Els locals de nit temen actes d'incivisme dels fumadors

  • Molts responsables dels locals creuen que hi haurà soroll, gots al carrer i gent que marxi sense pagar
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns joves gaudeixen de la nit amb música en un local d'oci nocturn Foto: EL PERIÒDIC

La majoria de locals de nit han descartat habilitar sales per a fumadors, ja sigui perquè estan d'acord en què siguin espais lliures de fum, o per culpa de les dimensions dels establiments i de l'exigència dels requisits que han de complir. Tot i això, els que així ho disposen, sí que adaptaran espais a l'aire lliure amb estufes i cendrers, ja siguin terrasses o espais mig tancats. A banda d'això, la majoria de responsables dels pubs i discoteques consultats per l'ANA consideren que amb la llei, «s'arregla un problema a dins per crear-ne un a fora», ja que els clients sortiran al carrer a fumar, i això comportarà «sorolls per als veïns i gots al carrer». Alguns dels empresaris també lamenten que l'entrada en vigor de la normativa, prevista per a aquest dijous, pot comportar una baixada de la clientela, o en tot cas, que els usuaris canviïn més de local durant una mateixa nit.

Dijous que ve acaba el termini de sis mesos perquè els establiments s'adaptin a la Llei contra el tabaquisme passiu ambiental. La majoria dels locals de nit del país descarten habilitar sales per a fumadors, i alhora alerten dels «efectes col·laterals» que comportarà la llei. Pere Ojeda, responsable de la Bodegueta, el Pikolo i el Festa Andorra, assegura que la nova normativa provocarà inevitablement sorolls per als veïns, gots al carrer, «i fins i tot persones que marxin sense pagar amb l'excusa que surten a fumar».

Ojeda va indicar ahir que al Festa Andorra s'habilitarà un espai a l'aire lliure d'uns 40 metres quadrats com a sala de fumadors, mentre que als altres dos locals seran totalment lliures de fum. A més, va afegir que la nova llei farà mal al sector, així com també a la imatge del país, ja que «mica en mica es van perdent peculiaritats que feien d'Andorra un país diferent».

Manel Gallego, responsable de l'Estudi 92, que descarta crear una sala de fumadors a causa de les dimensions del local, es va mostrar preocupat per la pèrdua de clients que la prohibició pot provocar. A més, també va alertar dels sorolls que es poden produir al carrer pel fet que els clients estaran obligats a fumar a fora, i va assenyalar que seran els locals que es trobin en el nucli urbà els que poden provocar més molèsties. En tot cas, Gallego entén que el comportament dels fumadors fora del local no hauria de ser responsabilitat de l'establiment.

Del mateix parer és Helda López, de la Borda Pairal, que va assegurar que amb la llei «s'evita un problema dins però se'n crea un altre a fora», en el sentit que es resol un problema de sanitat, però poden augmentar els comportaments incívics. Aquest establiment també és un dels que optarà per instal·lar estufes a la terrassa «per crear un segon ambient» per tal que els clients puguin escollir on situar-se.

Els problemes de soroll al carrer tindran menys incidència en els locals més allunyats d'edificis residencials, com és el cas del Surf d'Arinsal. La seva responsable, Maria del Mar Egea, va explicar que de moment s'adequarà la terrassa amb estufes i cendrers, i que abans de les vacances nadalenques tenen previst habilitar un espai de fumadors interior, en l'actual sala on s'ubiquen els futbolins i els billars, convertint-se així en un dels pocs locals en crear l'espai per a no fumadors.

Senyalització amb rètols / D'altra banda, el Govern va recordar ahir que la llei entrarà en vigor aquest dijous i que es prohibeix fumar en els edificis públics, en els mitjans de transport col·lectiu de passatgers, en els establiments privats i en les zones de treball, exceptuant les sales per a fumadors que s'hagin habilitat i que hagin estat declarades al Govern. Així mateix, la prohibició de fumar s'ha de senyalitzar amb els rètols que es poden recollir gratuïtament en tots els serveis de tràmits tant del Govern com dels comuns.

També el cap de Govern, Toni Martí, es va afegir ahir a aquest debat, i va mostrar la seva comprensió amb els locals pel fet que difícilment es poden adequar espais per a no fumadors «quan no es dóna cap tipus de servei».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT