PUBLICITAT

La màfia xinesa de Gao Ping va extorsionar el banquer andorrà

  • Tenien gravacions per evitar que deixés de col·laborar amb la trama
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Gao Ping a la sortida de l'Audiència Nacional, aquest dimecres Foto: EFE / JAVIER LIZÓN

La trama criminal suposadament dirigida per Gao Ping va voler extorsionar el seu contacte en un banc d'Andorra quan aquest va decidir deixar de col·laborar amb ells en l'enviament de diner negre a l'estranger. Hauria gravat converses que provaven l'activitat il·legal realitzada pel treballador del banc, i van amenaçar amb fer-les públiques quan el banc va tancar els comptes de la trama a Andorra davant un enduriment de les lleis anti-blanqueig de capitals, segons va informar ahir la cadena SER.

L'entramat empresarial utilitzava suposadament, entre altres canals de blanqueig, comptes bancaris a Andorra per poder enviar grans sumes de diner negre a la Xina. Rafael Pallardó, anomenat com El Espanyol dins de la trama, tenia un contacte a les oficines d'Andorra d'un banc que li permetia fer «forts ingressos de diners en efectiu sense justificar, per posteriorment transferir-lo a l'estranger». Quan el treballador del banc va decidir deixar d'ajudar a enviar diners sense declarar a la Xina, l'entramat criminal, necessitat de diners, hauria intentat extorsionar amb gravacions que provaven la seva col·laboració amb la trama criminal.

El treballador de l'entitat bancària va prendre la seva decisió de deixar de col·laborar amb l'entramat criminal quan, des del Consell d'Administració del banc van comunicar el tancament de tots els comptes relacionades amb Pallardó. El motiu: un possible enduriment de les lleis contra el blanqueig de capitals a Andorra, i la decisió de l'entitat de tancar els comptes de Pallardó, sospitoses d'incórrer en aquesta activitat il·lícita «per fer molts ingressos en efectiu». Segons li hauria explicat el seu col·laborador, «sempre et demanem les dades de causes en moviment en efectiu, però aquesta vegada no els has entregat així que a la merda, et tanquem els comptes», informa la SER.

Pallardó, suposada mà dreta d'un dels presumptes capitostos de la trama, Weijun, va rebre aquesta notícia amb alarma i hauria intentat que el seu contacte seguís col·laborant amb ells en les tasques il·legals de blanqueig de capitals. Hi hauria elaborat una estratègia d'extorsió, amenaçant amb fer pública una gravació de 40 minuts que, suposadament, demostrava la implicació del seu contacte en les operacions il·legals de blanqueig de capitals. També hauria al·legat saber que el seu col·laborador del banc seguia fent negocis suposadament il·lícits a Madrid i Barcelona.

Més collons / Un cop tancada aquesta via d'enviaments de diners a la Xina, la trama criminal suposadament encapçalada per Gao Ping s'hauria vist en complicacions, significant un descens de la quantitat de diners blanquejat per pagar deutes i invertir en el sector immobiliari. Hauria començat a estudiar altres possibilitats, com tornar al sistema de tramesa física dels diners amb treballadors de les seves empreses, o també fer servir comptes bancaris a paradisos fiscals. Weijun, un dels suposats líders de la trama, comenta en algunes de les converses telefòniques intervingudes per les autoritats que «L'Espanyol ja no funciona normal, el banc li està posant traves», mentre contemplen l'enviament físic de diners a través de treballadors de les seves empreses.

Mentrestant, Pallardó hauria intentat trobar els camins per seguir traient diners a través de l'entitat bancària d'Andorra, mantenint una conversa amb un altre contacte al banc. La conversa telefònica acaba amb una reflexió de Pallardó: «¿Portem massa temps en això, i si ens sortim del mig?», al que el seu interlocutor hauria contestat que «no puc, no em queden més collons que seguir aquí».

Ambaixada / El sumari de l'Operació Emperador recull que l'ambaixada xinesa a Espanya va facilitar el primer contacte entre una treballadora d'un banc andorrà i col·laboradors directes de Gao Ping, per establir una via per enviar diners a la Xina defraudant la hisenda espanyola. Tal com va publicar ahir el diari ABC, la policia va intervenir telefònicament Haijun Xia, un home de la cúpula de l'organització, i va saber que la treballadora d'un banc d'Andorra li havia ofert els seus serveis per realitzar transferències a la Xina, assegurant que en tractar-se d'un paradís fiscal, les lleis permetien enviar diners «sense cap tipus de control».

La xarxa xinesa capitanejada per Gao Ping utilitzava tots els mètodes habituals per treure diners d'Espanya, des del transport en efectiu a través de correus humans o per carretera camuflats en mercaderies, fins a enviaments massius de remeses a la Xina. Però tal com informa ABC, les milionàries fortunes amb què treballaven feien necessari obrir noves vies. Una d'aquestes vies que s'ha detectat durant les investigacions es feia a través d'Andorra, per la seva condició de paradís fiscal.

Segons es recull en el sumari, la policia espanyola destaca en un dels seus informes que «és interessant saber que el primer contacte amb Andorra es va produir a través de l'ambaixada de la Xina a Espanya». De l'anàlisi de les converses telefòniques d'un dels homes de la cúpula de la trama, Haijun Xia, alias Jaime, se'n desprèn que l'ambaixada els va posar en contacte amb una treballadora d'un banc andorrà, que els va assegurar que podien transferir grans sumes de diners a la Xina pel fet que Andorra fos un paradís fiscal. En diverses converses intervingudes es pot seguir com es va concertar la cita, que va tenir lloc a Madrid.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT