PUBLICITAT

La tramitació de les lleis d'impacte i de la nacionalitat inquieta CR

  • La primera ja va dividir el PLA el 2008 i a la segona hi haurà llibertat de vot
  • La iniciativa popular sobre el consum de tabac, un altre escull a l'horitzó reformista
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El Grup Parlamentari Reformista a l'hemicicle de la Casa de la Vall, aquesta legislatura. Foto: TONY LARA

La tardor es presenta calenta per als reformistes. El principal grup parlamentari de l'oposició s'haurà de posicionar sobre dos projectes de llei, el d'impacte ambiental i el de la modificació de la nacionalitat, que amenacen amb crear discrepàncies al si de CR. Així ho van explicar fonts de la coalició, que també temen que si la iniciativa legislativa popular per limitar el consum de tabac als locals públics arriba finalment al Consell General pugui crear problemes a la família reformista.

El Projecte de llei d'avaluació ambiental estratègica de plans i programes i d'avaluació d'impacte ambiental de projectes --més coneguda amb el simple nom de llei d'impacte ambiental-- que el Govern va enviar al Consell fa unes setmanes és, de fet, una nova versió del text que ja havia tramitat l'anterior Executiu liberal el 2008 i que no va arribar al plenari de la Cambra per l'embús de lleis produït a final de l'anterior legislatura. En aquell moment, el text ja va despertar moltes reticències en el Grup Parlamentari Liberal, que considerava que es tractava d'una llei que posava molts entrebancs al sector de la construcció en un moment que ja aleshores s'anunciava com a econòmicament difícil.

Els defensors del text, en canvi, destacaven que el Projecte de llei evitaria nous excessos constructius com els de les últimes dècades i equipararia la legislació andorrana als estàndards europeus més exigents. Sigui com sigui, les reticències es van acabar imposant fins al punt que les esmenes presentades pel Grup Liberal suposaven una forta retallada de les previsions del text aprovat pel Govern. La discrepància al si dels liberals va ser tal que la tramitació del Projecte de llei d'impacte ambiental es va anar endarrerint fins al punt que la legislatura es va acabar abans que el text arribés al plenari de la Casa de la Vall. Si aquest cop hi arriba, els liberals es veuran altra vegada abocats a un debat intern, accentuat aquesta vegada pel fet de compartir grup amb centristes i independents.

Una cosa similar pot passar amb la modificació de la Llei de nacionalitat que els socialdemòcrates volen tirar endavant a la tardor per reduir el termini d'adquisició de la nacionalitat dels 20 anys actuals a 15 i deixar la porta oberta a una nova reducció a 10 anys. En aquest cas, però, segons fonts de CR, és molt probable que els reformistes optin per convertir aquest debat en una "qüestió de consciència" i, per tant, és previsible que els consellers del Grup Reformista tinguin llibertat de vot en aquesta qüestió.

EL TABAC I LA CRISI A
aquests dos textos susceptibles de crear divisions al si de CR cal afegir-hi la iniciativa legislativa popular per limitar el consum de tabac als espais públics que, si s'obtenen les signatures necessàries, podria arribar al Consell a la tardor. El posicionament sobre aquesta iniciativa posaria els reformistes en un nou dilema: d'una banda hi ha el temor que una regulació d'aquest tipus limiti la venda de tabac en uns moments de crisi econòmica per la debilitat de la demanda, mentre que, de l'altra, es faria difícil per a CR explicar a l'opinió pública que s'ha negat a regular el consum de tabac, i més quan la iniciativa prové d'una recollida de signatures entre els electors. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT