PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria amb la lluita contra el càncer

  • L'Associació de comerciants i empresaris lauredians (ACEL) ha el 14 i 15 de desembre actes per recaptar diners i col·laborar amb La Marató de TV3
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Una de les guardioles per col·laborar amb La Marató Foto: TONY LARA

L'Associació de comerciants i empresaris lauredians (ACEL) ha organitzat per als pròxims 14 i 15 de desembre diversos actes per recaptar diners i col·laborar amb La Marató de TV3 en la cerca d'un tractament personalitzat contra el càncer. I és que com va recordar el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals el càncer és la primera causa de mort tant al Principat com als països veïns, per la qual cosa els andorrans són «grans usuaris i beneficiaris d'aquests avenços».

Aquesta serà la primera vegada que hi ha una implicació directa des del país, el que farà que tota la recaptació es derivi íntegrament a la campanya de la Marató. L'activitat estrella serà una caminada pels carrers de Sant Julià el dia 15 que acabarà amb un llançament de globus commemoratius de l'acte. «Volem transmetre que Andorra i Sant Julià són solidaris», va assenyalar la cònsol major laurediana, Montserrat Gil, informa l'ANA.

Divendres 14 els infants dels tres sistemes educatius de la parròquia entre 2 i 5 anys aniran fins a la plaça de la Germandat amb unes gorres de Pare Noel acompanyats del Piolet i la Violeta. Allà, llançaran globus al cel en memòria de totes les persones que han patit o pateixen càncer. A continuació els nens i nenes es dirigiran al Centre Esportiu on els esperaran diversos personatges infantils i podran gaudir d'un espectacle de màgia i música.

L'acte central tindrà lloc dissabte 15, quan hi haurà una caminada solidària pels carrers de la parròquia animada per les entitats locals com són la coral Rocafort o els capgrossos. Els participants sortiran de la plaça Major a les 11 hores i acabaran a la plaça Germandat on ballaran la coreografia de La Marató dirigits per l'Esbart Lauredià i hi haurà actuacions del Trivium i els parlaments. Un cop acabat l'acte protocol·lari també es farà un llançament simbòlic de globus i es repartirà xocolata amb xurros als assistents.

Durant els dos dies es gravaran imatges per editar un vídeo de cinc minuts amb els millors moments que serà emès el diumenge 16 dins del programa de La Marató de TV3.

Des del Comú, la cònsol major, Montserrat Gil, va demanar la participació de tots els lauredians ja que «tots els esforços són pocs» a l'hora de buscar solucions contra la malaltia. I és que segons va recordar un dels organitzadors de l'acte, Toni Colom, les darreres dades referides a Catalunya indiquen que un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvoluparan càncer al llarg de la seva vida. En aquest sentit, el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals, va recordar que el càncer és la primera causa de mort a Andorra i als països del seu entorn, motiu pel qual «som els grans usuaris i beneficiaris d'aquests avenços».

Aquesta serà la primera vegada que Andorra col·labori activament amb accions realitzades des del Principat, va apuntar Gil, ja que s'ha obert un compte en una entitat andorrana i es poden fer donacions a les guardioles. Això permet que la recaptació es destini íntegrament a La Marató.

1.284 casos des de 2002

Tot i que el director de Salut i Benestar no va voler donar dades sobre la incidència del càncer a Andorra, ja que el seu futur depèn precisament dels avenços mèdics que hi pugui haver, va voler desmentir que hi hagi més càncer que a altres llocs. Les dades fetes públiques durant el Dia mundial contra el càncer el 2011 indiquen que el Ministeri de Salut i Benestar va detectar entre el 2002 i el 2007 un total de 1.284 casos, el 59,8% entre els homes i el 40,2% entre els homes. Properament, va anunciar Casals, es farà públic un estudi sobre els registres d'aquesta malaltia al Principat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT