PUBLICITAT

Gabriel i la 'connexió laurediana'

  • L'aliança amb Sant Julià permet al líder reformista aguantar malgrat l'oposició interna
I. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Sant Julià i la Massana Gabriel amb l'excap de Govern Pintat. Foto: TONY LARA

En el joc d'aliances que manté l'equilibri a CR hi juga un paper molt important --per bé que poc evident-- l'entesa entre el president del Grup Reformista, Joan Gabriel, i el seu sector més afí a la Massana i Unió Laurediana (UL). Aquesta aliança, que només s'ha manifestat de forma puntual, ha permès al líder reformista mantenir-se al capdavant de la Coalició --i conservar certes possibilitats de continuar liderant-la-- malgrat l'oposició interna existent al si de la formació i els nombrosos fronts oberts.

Ho reconeixen tant els que li són afins com els que voldrien veure'l abandonar el lideratge de CR: és UL qui manté viu Joan Gabriel, que troba entre els liberals de Sant Julià més suport fins i tot que a la seva parròquia. A la Massana, tot i tenir el recolzament de part del comitè par- roquial i del seu president, Amadeu Rossell, no està clar que Gabriel tingui la paella pel mànec. L'home fort dels reformistes a la parròquia és, segons diverses fonts, Daniel Armengol, que va encapçalar amb èxit la llista parroquial fa un any i mig. D'altra banda, cal tenir en compte la posició dels membres de l'extint Grup Democràtic Parroquial (GDP), més propers al nou Partit Reformista que no pas a Gabriel. La bona relació entre el líder reformista i l'altre grup parroquial de CR, Independents d'Ordino, també té el seu pes, però Ordino --en què l'abril de l'any passat van guanyar els socialdemòcrates-- no pesa tant com Sant Julià.

La resta de sectors no són territori amic per al massanenc: El distanciament entre Gabriel i els centristes, encapçalats per Ladislau Baró i Gilbert Saboya, és un fet que ja es va consumar fa mesos. Els reformistes d'Escaldes s'identifiquen plenament amb el nou PRA. A Canillo hi ha discrepàncies entre els partidaris i els detractors d'apostar per la nova formació, però cap d'aquests dos sectors és afí a Gabriel. A Encamp, els liberals estan centrats a forjar l'entesa amb Units per al Progrés i a Andorra la Vella el massanenc no té gaire predicament.

L'aparent debilitat de Gabriel es veu compensada per l'aliança amb Sant Julià. "I que duri", diu un dels més afins col.laboradors del massanenc. D'aquesta aliança en va sortir la proposta d'acord frustrada que Gabriel va formular al Govern socialdemòcrata l'hivern passat i també d'aquesta aliança en pot sortir un posicionament clau per al futur del nounat Partit Reformista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT