PUBLICITAT

Progrés proposa un servei de la ciutat per evitar desnonaments

  • També contempla demanar a l'Estat un canvi en la llei hipotecària
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Habitatges en un carrer de la Seu Foto: EL PERIÒDIC

El grup municipal del PSC-Progrés a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha presentat una proposta de moció, que es debatrà el proper dilluns, per crear un Servei d'Intermediació municipal per aturar els desnonaments a la ciutat. A la mateixa proposta, també es reclama al Govern de l'Estat modificar la Llei Hipotecària i regular la Dació en pagament per adaptar-los al context actual. Afegint-se, d'aquesta manera, a les demandes proposades des de la Plataforma d'Afectats per a la Hipoteca.

Aquest Servei d'Intermediació, des de l'Ajuntament de La Seu, entre les persones afectades i les entitats financeres tindria com a principal objectiu evitar desnonaments a la ciutat i buscar alternatives de pagament de les quotes. I, en els casos que no sigui possible, garantir el reallotjament digne de les famílies afectades.

També es vol demanar al Govern central que, tal com ve proposant la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i altres organitzacions socials, aprovi una modificació de la regulació hipotecària que inclogui la figura de la dació en pagament, de manera que, en els casos de residència habitual, si el banc executa la hipoteca i es queda amb l'habitatge, la totalitat del deute (principal, més interessos i despeses judicials).

La moció insta el Govern a aprovar una moratòria o implementar les mesures necessàries per paralitzar els desnonaments de les famílies en situació d'insolvència sobrevinguda i involuntària per presentar alternatives.

Crisi / Progrés recorda que amb l'esclat de la crisi i l'augment de l'atur, centenars de milers de famílies han arribat a una situació límit que no els permet cobrir seves necessitats més bàsiques. A més, segons les dades del Consell General del Poder Judicial, només entre 2007 i 2010 a l'Estat Espanyol s'hauran produït prop de 300.000 execucions hipotecàries, i que les previsions diuen que entre 2011 i 2012 es podria arribar a la xifra de 500.000.

Tanmateix, les famílies no només s'enfronten a la pèrdua de seu habitatge sinó també a una condemna financera de per vida: l'entitat bancària interposa una demanda i s'inicia el procés d'execució hipotecària que finalitza amb la subhasta de l'immoble. Si la subhasta queda deserta (cosa que en l'actual context de crisi succeeix en més del 90% dels casos), amb la llei vigent l'entitat bancària s'adjudica l'habitatge pel 50% del valor de taxació i segueix reclamant el pagament del deute restant, més els interessos i despeses judicials, a les persones en situació d'insolvència, mitjançant l'embargament de nòmines, comptes, etc, així com embargaments als avaladors.

Progrés afirma que tot el què s'ha exposat depèn bàsicament d'una normativa de competència estatal, però els efectes dramàtics es concreten en l'àmbit municipal, ja que són als ajuntaments a on es dirigeixen majoritàriament les persones i famílies afectades a la recerca d'ajuda.

Òscar Ordeig, com a portaveu del grup municipal, afirma que «cal canviar la Llei hipotecària però, mentre no es faci, des dels Ajuntaments s'ha d'intercedir perquè les persones no perdin casa seva. També adaptar les normes a les necessitats de les gent».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT