PUBLICITAT

Psicologia per corregir

  • La FAN proposa un professional per als seus nedadors com Mònica Ramírez, estancada amb l'esquena
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Mònica Ramírez, després d'una cursa del Torneig Europeu dels Petits Països del passat mes de juny Foto: ÀLEX LARA

Alguna cosa està passant i s'estan buscant solucions per part de la Federació Andorrana de Natació (FAN). Mònica Ramírez, la millor nedadora andorrana de l'actualitat, fa uns mesos que no troba com sortir d'una situació complicada: entrena i s'esforça, però no troba solucions per millorar. Fonamentalment, els problemes de Ramírez són a la disciplina d'esquena, que és la seva especialitat de sempre i on ella ha destacat habitualment. «No sé què em passa realment», confirma la nedadora. «El que volem és que ella estigui a gust», assegura el seleccionador nacional, Sergi Rayo. Per això, la FAN ha contactat amb un psicòleg esportiu que portarà també els nedadors del programa Project de la Federació (infantils i júniors). «M'aniria bé», admet Ramírez.

La nedadora andorrana ha fet un canvi. Sempre ha competit en esquena, on té les seves millors marques, però en els últims Campionats d'Espanya de piscina curta ho ha fet provant les sensacions en crol. «Veig que és una transició positiva», assegura Rayo, que creu que és una bona decisió «si ella es troba millor». ¿Però quin és exactament el problema? Tant el seleccionador com la nedadora coincideixen en què el problema «no és físic, sinó psicològic». Rayo explica que durant els entrenaments els tècnics de la FAN han detectat que la tècnica de natació de Ramírez en esquena ha anat a pitjor: «Ella està creixent, està posant-se més forta, el seu centre de gravetat ha canviat i el maluc està més enfonsat nedant d'esquena. Puja el tronc i deixa el maluc a sota. Neda més encorbada. Li hem dit, i ella ho rep bé, però no sabem per què no aconsegueix rectificar. Sabem que ho intenta, però no pot». Ramírez sap que això és cert, però no té explicacions. «Veient el passat Campionat d'Espanya, hauré d'analitzar què em passa».

La idea de la FAN és que el psicòleg englobi els nedadors del programa Project. Aquests són Pablo Feo, Guillem Bringué, Miquel Oliveros, Èric Areny, Èric Fernández Málvar, Marc Rodríguez, Clàudia Palau, Nàdia Tudó i Aida López.

EL CROL COM A VIA ALTERNATIVA / Ramírez està provant amb el crol amb el seu club, el CN Mediterrani, una disciplina en què no destaca gaire fins ara, però que li permet tenir una bombolla d'oxigen per fugir de l'esquena. «És decisió meva provar coses noves. No m'està anant malament», diu la nedadora. «Porto molts anys competint en esquena», afirma.

Ramírez va competir a Palma el cap de setmana passat, en el passat Espanyol de piscina curta, en crol, sense desentonar gaire. Amb tot, el seleccionador nacional creu que hauria de millorar molt encara: «Amb els temps actuals, en uns Jocs dels Petits Estats en crol no té opcions d'estar entre les tres millors, però amb l'esquena sí, perquè encara que ho passi malament, ho fa bé. Les seves marques en crol no són tan bones com en esquena, comparant-les amb les de les millors del món».

UNA NOVA VIDA, QUE AFECTA / Mònica Ramírez ha passat de viure i entrenar a casa, a estar a Barcelona estudiant infermeria, compartint pis i amb un canvi de vida que encaixa de mica en mica. «Des de setembre que estic currant molt entrenant, a la universitat, intentant estar bé en tot, i m'afecta anímicament perquè no m'acaben de sortir bé les coses. Tot plegat va fent-se una muntanya», assumeix.

CANVIS PER AL MUNDIAL D'ISTAMBUL / Donada aquesta situació amb Ramírez, la FAN es planteja canvis de cara als Campionats del Món de piscina curta que es disputen la pròxima setmana a Istambul (Turquia). Així, si bé la FAE tenia previstes per a l'andorrana les proves de 100 esquena, 100 lliures, 200 esquena i 50 esquena, ara la idea passa per variar això i que nedi només «els 100 lliures i potser els 50 esquena», segons Rayo, i en la resta donar-la de baixa. «Anem a aquests Mundials convidats, així que tampoc tenim l'obligació de forçar», insisteix el seleccionador, que pensa en la millora de Ramírez, en tots els sentits.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT