PUBLICITAT

El PS assegura que l'adjudicació de l'estudi de la CASS a Patrigest és irregular i que 's'ha intentat vestir'

  • La consellera general socialdemòcrata Mariona Gonzàlez  ha afirmat que la documentació els ratifica el convenciment que hi ha una 'evident incompatibilitat'


El grup parlamentari socialdemòcrata, que a l'estiu ja va denunciar que era incompatible que una asseguradora privada elaborés un estudi actuarial de la CASS, ha assegurat aquest dimecres, després de rebre tota la documentació sol·licitada, que l'adjudicació a Patrigest Informació Financera, del grup Crèdit Andorrà, va ser irregular perquè 'ja estava decidida' abans de demanar pressupostos a tres empreses i la CASS 'ho ha intentat vestir'. La consellera general socialdemòcrata Mariona Gonzàlez també ha afirmat, mitjançant un comunicat, que la documentació els ratifica el convenciment que hi ha una 'evident incompatibilitat', ja que l'empresa té interessos privats en les jubilacions 'com ho demostra en algunes de les mesures que proposa'.
El grup parlamentari socialdemòcrata ha informat de les conclusions a les quals ha arribat després d'examinar la informació que va sol·licitar en relació a la contractació directa de l'empresa Patrigest Informació Financera SLU (Vincles. Grup Crèdit Andorrà) per tal que realitzi un estudi actuarial del sistema de pensions i generi un model intern a la branca de jubilació.

El PS assegura que la documentació posa de manifest que tot i que la CASS va demanar pressupost a tres empreses, el termini per lliurar les ofertes va ser insuficient, ja que les altres dues empreses així ho van al·legar a l'hora de declinar presentar un pressupost. 

En canvi, Patrigest va presentar una proposta de col·laboració de dinou pàgines, que inclou serveis addicionals com la reforma estructural de la branca de jubilació, proposant mesures com l'allargament de l'edat de jubilació, la introducció de períodes mínims de cotització, l'eliminació de jubilacions anticipades, l'augment dels percentatges de cotització o disminució de les prestacions, l'actualització de l'esperança de vida, i la incentivació de sistemes privats de pensions, amb possibilitat de vincular-los a mesures fiscals. Patrigest també proposa canviar el model de pensions introduint comptes individuals d'aportació definida. 

Segons el PS, Patrigest va plantejar uns serveis addicionals que la CASS no demanava, i considera que les mesures que va proposar ratifiquen 'que existeix una evident incompatibilitat' i un conflicte d'interessos, ja que un grup d'assegurances privades pot tenir interessos directes i particulars 'a fer canvis a la llei per poder-se'n beneficiar'

A més, els socialdemòcrates es pregunten si una empresa seriosa pot 'proposar canvis en un sistema públic de pensions suplantant l'Estat i el Consell d'Administració de la CASS en només 5 dies'.

D'altra banda, i tenint en compte el termini 'insuficient' per presentar les ofertes, el PS considera que 'un estudi tan complex i important s'hauria hagut d'adjudicar a través d'un concurs públic i amb total transparència'. Per aquest motiu, consideren que 'ens trobem davant d'una adjudicació digital que s'ha intentat disfressar', ja que 'la CASS havia decidit ja l'adjudicació directa a Patrigest i ho ha intentat vestir'.

Per tot plegat, la consellera Mariona Gonzàlez mostra el seu convenciment que l'adjudicació a Patrigest 'és irregular i contrària als principis de publicitat i concurrència d'ofertes que legitimen l'activitat administrativa'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT