PUBLICITAT

L'economia del país continua a la UVI en un escenari pessimista

  • El darrer informe de la Cambra constata la prolongació de la contracció de l'activitat econòmica
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pentebre presenta els resultats de les enquestes a la Cambra, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Els números no surten, al menys, per als 407 empresaris entrevistats a les enquestes de conjuntura elaborades per la Cambra de Comerç d'Andorra i que corresponen al primer semestre d'aquest any. Les perspectives econòmiques són pessimistes després de fer-se públic ahir el treball que es fixa en quatre sectors clau com són la indústria, la construcció, el comerç i l'hoteleria. Tot i que són dades qualitatives i no quantitatives es pot dir que estem en un dels pitjors escenaris possible. El president de l'entitat, Marc Pantebre, va manifestar que es tracta d'una recessió que no sembla de moment tenir data de caducitat. En relació a l'anterior enquesta es pot parlar clarament d'una tendència negativa de la situació conjuntural amb una certa intensificació del ritme de caiguda de l'activitat.

comerç més pessimista / El comerç minorista presenta un dels balanços més negatius de la conjuntura econòmica actual, sent els empresaris d'aquest sector més pessimistes que mai. Els resultats són dolents especialment en els rams de vehicles i accessoris i de roba i calçat, atribuïbles a la disminució de la capacitat adquisitiva de les famílies i la seva menor propensió al consum. L'escenari futur dibuixa una caiguda intensa dels nivells de vendes.

La novetat més important és l'aprofundiment de la crisi en el sector industrial amb un fort descens dels volums de producció. La capacitat productiva ha disminuït fins al 54,2%. L'indicador del clima industrial va tornar a recular situant-se a un nivell de 33,3 punts en negatiu. L'ajust de l'activitat continuarà sent intens els propers mesos.

Pel que fa a la construcció, la davallada continua sent clara per l'aturada apreciable en la construcció pública d'obres i a la caiguda important de les contractacions en l'edificació no habitatge i, en particular, en l'obra residencial. L'ajust de l'activitat continuarà sent intens en els propers mesos.

La delicada conjuntura econòmica que travessen els països veïns, principalment Espanya i França frena sobretot l'evolució de la marxa dels negocis en l'hoteleria que ha estat molt fluixa en totes les parròquies, i en conjunt, una mica més dolenta que l'apuntada un any enrere. La intensificació de les campanyes de promoció turística per reduir l'estacionalitat i els esforços dels hotelers per ajustar preus són els aspectes positius en una perspectiva de clima pessimista del sector degut principalment a la debilitat de la demanda.

RECUPERACIÓ / Els problemes de l'economia europea, i en especial, l'allargament de la recessió a Espanya, estableixen un escenari de futur molt desfavorable per a l'economia andorrana. Les previsions apunten a la persistència de la situació de recessió al país durant tot el 2012, sense descartar que es pugui allargar més enllà. Els empresaris consideren com un dels obstacles més importants que entorpeixen la marxa dels seus negocis es troba en el creixement de la morositat com a conseqüència de la crisi i la manca d'accés al finançament bancari. La restricció al finançament bancari comporta un greu problema de competitivitat fins al punt de l'ofegament per a moltes empreses. Les possibles solucions aportades des de la Cambra de Comerç passarien per aprofundir en el programa de préstecs en condicions preferents per ajudar als emprenedors i els projectes de reconversió i innovació i l'estudi d'algun sistema de microcrèdits o avals públics per a petites empreses i autònoms, el que ajudaria a una major competitivitat de l'economia del Principat.

ASPECTES POSITIUS / El president de la Cambra va valorar com aspectes positius la política turística del Govern que aposta per destinar més recursos a la recuperació del mercat francès i a cercar mercats més llunyans amb un públic de major poder adquisitiu. També es consideren encertades les accions de desestacionalització de l'oferta mitjançant ofertes com per exemple Alguna cosa es mou a Andorra. Els enquestats valoren la peatonalització de l'avinguda Carlemany per afavorir la dinamització comercial del país. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT