PUBLICITAT

Un dels imputats per Emarsa es va fer passar a Andorra per ebanista

  • El jutge que investiga el saqueig de l'empresa imputa 3 persones més
EL PERIÒDIC
VALÈNCIA

Periodic
Un agent policial amb un gos registren una maleta a la Farga de Moles Foto: TONY LARA

El jutge que investiga el saqueig de l'empresa pública de depuració Emarsa ha imputat tres persones més, en aquest cas per blanqueig de capitals. En una interlocutòria feta pública ahir, el titular del Jutjat d'Instrucció número 15 de València, Vicente Ríos, imputa a l'empresari Vicente Gil Usedo als seus dos fills, Vicente José i María Yolanda Gil Blay com a presumptes autors d'un delicte de blanqueig de capitals. Així, són ja 40 les persones imputades en el cas.

Segons explica la resolució, la imputació es produeix a petició de la Fiscalia després d'analitzar els informes sobre comptes oberts a Andorra per blanquejar suposadament fons saquejats a Emarsa a través d'empreses sense activitat i testaferros. La participació dels nous imputats «es desprèn d'un informe de la Policia d'Andorra» remès el passat setembre per l'autoritat judicial del Principat d'Andorra, indica el jutge. En aquesta documentació figura que Vicent Gil Usedo i els seus fills són titulars d'un compte obert el 2006. A més, Vicente Gil va obrir un altre compte al costat d'un dels principals imputats, Jorge Ignacio Roca Samper, que està en rec¡cerca pel cas Emarsa, amb una empresa radicada a Panamà com a titular.

Gil Usedo va manifestar al banc d'Andorra que és «ebenista, jubilat, fabricant de ventalls i souvenirs espanyols», i que pretenia «fer transferències corresponents a cobraments i pagaments de factures no declarades». Roca va afirmar ser economista i assessor de Gil.

Fons públics / «La mecànica emprada» per al blanqueig de capitals, segons explica la sentència, «era sempre la mateixa». Roca Samper rebia fons públics en el compte d'una de les seves empreses i aquests eres traspassats a una altra també constituïda per ell a Malta, i després a comptes a Andorra, on «es procedia pel senyor Roca al seu reintegrament en efectiu o a la seva distribució» a través dels nous imputats. Per comptes d'aquests últims van passar almenys 1,2 milions d'euros, segons l'acte.

La resolució destaca també la «possible vinculació personal» de Gil Usedo amb altres tres imputats de la trama a través de la pertinença de tots ells «,» com a mínim l'any 2004 «, als Clavaris del Crist d'Alaquàs.

La trama Emarsa ha arribat ja fins a Xina. Segons conclou la Policia d'Andorra, l'empresari escapolit pel saqueig de la depuradora de Pinedo, Jorge Ignacio Roca Samper, i l'industrial jubilat d'Aldaia Vicente Gil Usedo haurien realitzat compres fictícies a empreses del gegant asiàtic vinculades a propi Roca. El Grup de Delinqüència i Blanqueig afirma que tots dos van col·laborar en «operacions triangulars» per evadir capitals.

Així ho expliquen en un informe de més de 40 pàgines els agents de l'àrea de Policia Criminal del Principat,



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT