PUBLICITAT

Els Solistes de la Jonca posaran la banda sonora dels 'Pastorets' lauredians

  • Robles i Casal tornen a dirigir el clàssic de Folch i Torres; l'estrena, el 26 de desembre
A. L.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
La iaia explica el conte dels Pastorets: punt de partida del muntatge lauredià Foto: ÀLEX LARA

Música en directe. Era el que li faltava als Pastorets lauredians, el megaclàssic nadalenc de Folch i Torres que aquest any arriba a la 19a edició i de nou sota les ordres d'Irina Robles i Alfons Casal. L'any passat ja hi va haver un primer assaig de dotar de major protagonisme a la banda sonora, i aquest curs els directors han fet el salt definitiu: incorporar els músics a l'elenc per –diu Robles– «acompanyar l'espectador, guiar-lo a través de la trama, fer-lo més partícip del que passa dalt de l'escenari». Els honors els farà el quartet de corda dels Solistes de la Jonca, integrat en aquesta ocasió per Francesc Planella, Josep Martínez, Àlex Arajol i Elias Porter (violins), i per Carolina Bartumeu (violoncel), sota la direcció del percussionista Eduard Cabrerar, professor de l'Escola de Música Moderna de la capital i autor de la banda sonora. Val a dir que aquesta de la música en directe és una ocurrència que Robles ha experimentat de ben a prop: a Un tramvia anomenat desig, en la versió que Ester Nadal va dirigir per a l'ENA ara fa tres cursos. De fet, si ens posem rigorosos i tirem d'hemeroteca comprovarem que ja n'hi va haver, de músics a l'escenari, als Pastorets del 1999: aleshores amb Lluís Cartes i –ho hauran endevinat–la mateixa Nadal al comandament de la nau.

Aquesta de la banda sonora és, en fi, la més aparatosa dels Pastorets 2012. N'hi haurà més: per exemple, la recuperació de Farigola, un dels personatges centrals del text de Folch i Torres, que portava uns anys desapareguda i que aquesta edició interpretarà Meri Díaz. Un prometedor projecte d'actriu que –augura Robles– té un peu i mig a l'Institut del Teatre de Barcelona i que dóna sentit als Pastorets com una plataforma per al llançament de nous talents escènics. I si Farigola torna, se'n va en canvi Rovelló, que aquest any fa un discret i temporal mutis. Repeteixen en canvi Joel Pla com a Lluquet; Toni Rabassa com a Satanàs; el carbassó Abel Pérez com a Llucifer, i Xavi Pérez com a Sant Miquel i l'espasa flamígera. Insistint en el gir «màgic» –diu Casal– que l'any passat li van intentar imprimir al muntatge, aquesta edició s'ha reforçat notablement el paper de l'àvia que explica la història dels Pastorets a les seves nétes, dotant els personatges d'una major consistència i d'una «evolució» al llarg de l'obra. Hi haurà també canvis menors en l'escenografia i el vestuari, i el tàndem Robles/Casal les reserva per a l'estrena la sorpreseta habitual que amaneix els Pastorets lauredians: «Quan tens l'oportunitat de dirigir un mateix muntatge per segona vegada hi ha la temptació d'innovar, de donar-li la volta», diu Robles. «Nosaltres hem optat per aprofundir la via que vam obrir l'any passat perquè pensem que l'espectador ve a veure els Pastorets de Folch i Torres i no una altra cosa, i que no cal potinejar gaire un espectacle que ja funciona».

I tant, que funciona: en les 18 edicions precedents –la primera va tenir lloc el 1994, sota l'impuls de Carles Loan– prop de 20.000 espectadors han desfilat pel Claror. I cada any els Pastores mobilitzen un petit exèrcit de dos centenars de persones, entre actors, acomodadors, maquinistes, vestuari, directors, escenògraf, il·luminador, so i producció. L'estrena dels Pastorets 2012 serà –ja s'ha dit– el 26 de desembre (20 hores); hi haurà tres funcions més: el 29 de desembre (18 hores), el 4 de gener (20 hores) i el 6 de gener (18 hores, amb visita reial inclosa). L'entrada, el preu únic de 10 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT