PUBLICITAT

Una història d'amor entre dos joves durant la II Guerra Mundial s'endú el Premi Carlemany

  • El premi està guardonat amb 10.000 euros que aporta el Govern d’Andorra, el Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana i l'obra es publicarà sota el segell de Columna al mes de març
04122012_pradas ministre
L'autora Núria Pradas amb el ministre de Cultura, Albert Esteve, durant la roda de premsa per presentar l'obra premiada. Foto: ANA
La història d'amor entre una noia francesa i un jove soldat alemany ambientada en la II Guerra Mundial centra l'obra Sota el mateix cel de Núria Pradas, que aquest dimarts ha rebut el segon Premi Carlemany per al foment de la lectura. El text parteix d'un fet històric que van patir 22.000 dones a França on, després de la guerra i per haver mantingut alguna relació amb soldats alemanys, van ser sotmeses a càstigs públics. Amb tot, l'autora ha reconegut que probablement la història d'amor d'una d'aquestes dones, la protagonista, amb l'oficial que s'allotja a casa seva, és el que ha commogut el jurat de joves. El premi està guardonat amb 10.000 euros que aporta el Govern d’Andorra, el Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana i l'obra es publicarà sota el segell de Columna al mes de març.
La novel·laSota el mateix celde l'escriptora barcelonina Núria Pradas s'ha endut aquest dimarts al vespre el segon Premi Carlemany per al foment de la lectura. El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha estat l'encarregat d'anunciar el reconeixement i ha mostrat la seva satisfacció per l'èxit de participació d'aquesta edició i per l'objectiu del premi d'inculcar l'esperit crític.

L'obra, com ha explicat l'autora guardonada, parteix del fet històric de les tondues, les dones franceses que van mantenir alguna relació amb els soldats alemanys durant la II Guerra Mundial i que en acabar el conflicte 'expien el pecat de la guerra'.

Aquest és el cas de Claire, la protagonista de la novel·la, que després de perdre el seu pare acull un militar alemany a casa seva, en Geert. Malgrat ser suposadament enemics, 'segueixen sent dues persones', com ha destacat Pradas. Són dos joves de divuit i setze anys que 'es troben en un moment que no tocava'. La noia queda embarassada i després del desembarcament de Normandia i del bombardeig de Caen pateix l'escarni públic en què és rapada i exposada al públic com a càstig i exemple. El final, ha apuntat l'autora, està carregat de 'tendresa' i encara que no l'ha desvetllat, ha assenyalat que 'no n'hagués pogut fer un altre'.

Durant dos anys Núria Pradas s'ha anat documentant i escrivint el relat que veurà la llum el març del 2013 sota el segell de Columna. Aquesta es podria considerar la seva primera novel·la per un públic més ampli ja que, tot i estar premiada per un públic juvenil, ha reconegut que és una història que poden llegir joves però també pares i avis.

El fet de guanyar el premi és una bona manera de donar sortida a la novel·la, han destacat des de l'editorial. Així mateix, també ajudarà a què altres editors d'altres països s'hi fixin. 'Han descobert una gran escriptora i una gran novel·la digna de ser llegida', ha afirmat la directora i editora de Columna, Berta Bruna.

El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha lliurat el premi a l'escriptora Núria Pradas aquest dimarts al vespre en un acte a l'Andorra Park Hotel que ha comptat amb l'actuació dels Solistes de la Jonca.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT