PUBLICITAT

Deloitte adquireix Monitor Group

  • Fonts governamentals afirmen que la transacció no afectarà el contracte de l'empresa amb el Principat
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gilbert Saboya, el soci sènior de Monitor Group, Bill Miracky, Marc Pantebre, Carles Aleix i Xavier Altimir, durant la presentació del projecte Foto: ANA / A.R.

Monitor Group, l'empresa contractada pel Govern el passat mes de març per captar inversió estrangera, amb un cost d'1'5 milions d'euros, va confirmar ahir que serà adquirida per l'empresa Deloitte, tal i com ja s'havia anunciat en diversos mitjans de comunicació americans, entre ells, The Boston Globe. De fet, segons van explicar ahir fonts governamentals, l'empresa ja havia fet pública aquesta «transacció» el 7 de novembre passat, i el dia 11 van informar que s'acollien a la llei de Bankruptcy (bancarrota) als Estats Units per tal de, per una banda, «facilitar la venda d'actius i que aquets no es devaluïn», i per l'altra «per agilitzar el procés»; des del Govern van voler deixar clar que Monitor Group no ha fet fallida, «sinó que als EUA és habitual acollir-se al capítol 11 d'aquesta llei per a les adquisicions». Tot i així, l'article del mitjà americà publicat el dia 30 de novembre posa en dubte les decisions preses en els últims anys per Monitor Group, com les relacions empresarials amb el dictador Gadafi i el seu fill, i també assenyala que, amb l'adquisició, «queda la incertesa per a alguns dels 1.200 empleats de les 26 oficines de Monitor».

La qüestió clau, però, és com afectarà aquesta adquisició a Andorra i al seu procés de captació d'inversió estrangera, de la qual Monitor Group n'és l'eix canalitzador. Segons fonts de Govern, «no ens afecta en res», en primer lloc «perquè la feina més important que havia de fer Monitor Group va finalitzar a mitjans de setembre», aquesta era la metodològica i la dels workshops amb Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), juntament amb la creació de la Iniciativa Actua, «podríem dir que la part menys visible però la més important». I en segon lloc, no afecta perquè «el procés ja està practicament finalitzat»; el Govern té previst acabar els contactes amb les empreses estrangeres entre el 15 i el 20 de desembre. Actualment, «Monitor ens està ajudant a tancar acords amb empreses amb la mateixa dinàmica del mes de maig».

LES VARIABLES / L'equip de Monitor Group, format entre d'altres per Bill Miracky, senior partner, i quatre experts, van arribar a Andorra amb un projecte que se sustentava en tres grans columnes: els èxits immediats que passava per reactivar els actius de la neu, el turisme i el comerç, la recerca de solucions innovadores per al desenvolupament econòmic i finalment, el diàleg obert amb la societat. El conseller socialdemòcrata David Rios va qüestionar en diverses ocasions la contractació de l'empresa i va criticar l'opacitat amb que s'havia dut a terme el procés, de la mateixa manera que el pressupost destinat. Dels 1'5 milions, 300.000 euros són en concepte de variables. Aquests estan establerts en funció de tres objectius, cadascun quantificat en 100.000 euros. El primer ja s'ha assolit, que era identificar algun sector de creixement i oportunitat per a Andorra en àmbits com l'educació, la salut i el benestar o la tecnologia.

El segon objectiu és concretar accions al voltant dels nous sectors, amb l'arribada d'empreses i activitats. En aquest sentit, hi ha clústers que es podrien trobar en aquest punt, com és el de la salut amb l'empresa Teknon, i d'altres que en queden pendents. Pel què fa al de les TIC , Indra és una de les empreses importants, però les fotns governamentals van assegurar ahir que estan pendents d'un altra que podria ser-ho més. «Finalitzarem el procés amb dues o tres empreses del nivell de la Teknon», per tant, també s'haurà assolit aquest objectiu.

El que no queda tan clar és si el tercer objectiu s'assolirà, és a dir, que els nous sectors estiguin plenament implementats i comencin a funcionar. En principi, si la adquisició de Deloitte no té cap efecte contractual, com s'assegura des del Govern, és complirà l'última variable i, per tant, Andorra pagarà els 300.000 euros en variables acordats. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT