PUBLICITAT

El paper dels col·legis professionals, a l'acte de la SAC

  • Aquests organismes podran ajudar a garantir la reciprocitat necessària
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El paper dels col·legis professionals en el procés d'obertura econòmica ha estat un dels eixos centrals de la cloenda de les 18enes Jornades de la Societat Andorrana de Ciències que van tenir lloc dissatbe. Després de les intervencions de professionals de molts sectors liberals, el president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, i la consellera general demòcrata Sílvia Riva van aportar el seu punt de vista, i van insistir en com aquests organismes podran ajudar a garantir la reciprocitat necessària per a l'exercici dels professionals a Andorra i a l'estranger.

Els diferents representants i presidents de col·legis professionals que han intervingut durant aquest dissabte a les 18enesJornades de la SAC han exposat la tasca que fa el seu col·lectiu. A més, molts d'ells han coincidit en reclamar una regulació específica de la seva professió que els permeti garantir el bon exercici dels professionals, i en qüestionar com els afectarà el procés d'obertura econòmica.

Els encarregats de tancar l'acte van ser el president del Partit Socialdemòcrata, i alhora arquitecte, Víctor Naudi, i la consellera general demòcrata, presidenta de la Comissió Legislativa d'Interior, i a més jurista, Sílvia Riva. Tots dos van coincidir en destacar que en el procés d'obertura econòmica serà fonamental per als professionals liberals el paper dels col·legis professionals.

Una de les condicions que es requereixen per a aquest sector és la reciprocitat dels seus professionals, i en aquest sentit, Naudi va assenyalar que els col·legis professionals hauran de garantir aquest fet. Va dir que sovint els professionals andorrans «troben obstacles per exercir a l'exterior», i que aleshores quan els forans vulguin exercir aquí també caldrà garantir que compleixen els mateixos requisits que hi ha als seus països d'origen, informa l'ANA.

En aquest mateix sentit, la consellera general demòcrata va indicar que cada professió té una situació molt diferent, perquè poden variar molt les necessitats de cada país i cada sector, i que per aquest motiu és important que els col·legis professionals intentin facilitar aquest procés. Va opinar que en molts casos aquests criteris a complir estaran relacionats amb la formació, i que precisament aquest és un àmbit on els col·legis hauran de ser persistents.

Pel que fa a la necessitat de regular les professions que es van exposar durant la jornada, la consellera va reconèixer que és una necessitat immediata, i va apuntar que un cop estiguin aprovades les lleis de creació de tots els col·legis s'ha de donar aquest pas. Això sí, va insistir en la co-responsabilitat que ha de prevaldre en aquest àmbit, ja que els professionals són els que han de saber on estan els seus límits en obligacions i tasques, però a l'hora de regular-ho cal garantir que després es pugui complir el que s'estableix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT