PUBLICITAT

La CEA elabora una guia del model fiscal per captar inversors

  • La patronal signarà un conveni amb la CEOE per afavorir l'intercanvi entre els dos organismes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pere Augé i Xavier Altimir presenten, ahir a la premsa, el document Foto: ANA / MARTA TORT

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha elaborat un document anomenat Invertir amb Andorra per donar a conèixer tant als empresaris andorrans com els estrangers el nou model econòmic i fiscal del país, el convenciment que la jurisdicció andorrana s'està convertint en una de les més competitives a nivell europeu, i els avantatges que ofereix a nivell de qualitat de vida. El document es presentarà durant una trobada empresarial que es farà a Barcelona dilluns que aplegarà una trentena d'empreses catalanes i una quinzena d'andorranes. Durant l'acte, la CEA signarà un conveni marc amb la patronal espanyola CEOE per poder fomentar l'intercanvi entre empresaris espanyols i andorrans.

Tal com va explicar el vicepresident de la comissió de Relacions Institucionals i Internacionals de la CEA, Pere Augé, l'objectiu és que els empresaris andorrans tinguin una guia per conèixer els canvis que hi ha hagut al país, i alhora donar-los a conèixer a possibles inversors, com és el cas dels empresaris catalans que participaran en la trobada empresarial prevista per dilluns. De fet, des de la CEA no estan d'acord amb el criteri del Govern d'esperar a què el marc fiscal estigui completat per començar-lo a explicar, i és per aquest motiu que han elaborat el document.

La guia, titulada Invertir amb Andorra, explica com s'ha passat d'un paradís fiscal a un país homologat amb Europa però preservant diversos avantatges competitius, i desglossa els nous impostos que s'estan implementant a Andorra, la Llei d'inversions estrangeres i els canvis estructurals imminents en els que treballa el Govern.

Un dels objectius, a més, és deixar clar que no és cert que sense convenis de doble imposició Andorra no té res a fer, i ressaltar que es tracta d'una jurisdicció de les més competitives d'Europa oferint molts avantatges en relació a la qualitat de vida que té.

També inclou un comparatiu fiscal entre Andorra i els països de l'entorn i els microestats europeus. En aquest sentit, es posa de manifest que quant a l'impost de societats, Andorra està molt per sota d'Espanya, França i Portugal, i pel que fa a petits estats, només té una tributació més baixa Suïssa, amb el 8,5%, mentre que Xipre també està al 10% i Irlanda i Liechtenstein lleugerament per sobre, amb un 12,5%. En el cas dels impostos indirectes, exceptuant San Marino que no en té, Andorra, amb un 4,5% d'IGI, serà el país amb el tipus més baix, amb molta diferència en comparació amb Espanya, França i Portugal, i a menys distància del 8% de Suïssa i el 15% de Luxemburg.

TROBADA A FOMENT DEL TREBALL / La trobada empresarial que es farà aquest dilluns a la seu de Foment del Treball de Barcelona s'ha organitzat d'una banda vist l'interès d'internacionalització que mostren les empreses andorranes, i de l'altra per captar empreses espanyoles que vulguin invertir a Andorra.

Durant l'acte, la CEA signarà amb el president de la Confederació Española d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Joan Rossell, un conveni marc per facilitar la informació entre les dues patronals i fomentar l'intercanvi entre empresaris espanyols i andorrans.

TROBADA AMB ALCOBÉ / D'altra banda, el president de la CEA, Xavier Altimir, també va anunciar que el proper 14 de desembre es farà una trobada entre empresaris i els ministres Jordi Alcobé i Xavier Espot per «copsar els problemes que tenen del dia a dia», recollia l'ANA.

Una de les problemàtiques que es vol abordar són els canvis que s'han de fer en la Llei d'immigració, d'una banda perquè el Servei d'Immigració sigui més flexible amb les noves empreses que es volen establir al país, i de l'altra per agilitzar el Servei d'Ocupació quan una empresa del país ha de fer noves contractacions perquè «el que no podem fer és paralitzar el creixement d'una empresa per falta de mà d'obra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT