PUBLICITAT

Ordino aprova un pressupost d'11,5 milions d'euros i destinarà el 9,6% a amortitzar el deute

  • El Comú d'Ordino ha previst per al 2013 un pressupost d'11.578.320,92 euros, 23% superior al del 2012, que era de 9,3 milions segons indiquen les xifres aprovades aquest dijous
5930494789_reunio4
El conseller d'Ordino, Jordi Ordóñez, ha explicat el pressupost del Comú per al 2013. Foto: ANA/ M.C.
El Comú d'Ordino ha previst per al 2013 un pressupost d'11.578.320,92 euros, 23% superior al del 2012, que era de 9,3 milions segons indiquen les xifres aprovades aquest dijous. Aquest augment es deu principalment a l'augment dels ingressos pels impostos derivats de la construcció de la Querola i de les transferències de Govern. Amb tot, com ha explicat el conseller de Finances, Jordi Ordóñez, aquest increment d'ingressos permetrà dur a terme algunes inversions però sobretot destinar 1.112.000 euros (el 9,6%) a amortització del deute i tancar el pressupost en equilibri. Ordóñez ha qualificat els comptes de 'realistes' i 'prudents' ja que s'han realitzat a partir de l'experiència dels darrers anys en què s'han reduït els ingressos.
Els impostos fraccionats per la construcció de la Querola, d'1,2 milions d'euros, i l'augment del 26% de les transferències del Govern, estimades en 6.325.000 euros; porten el pressupost d'ingressos d'Ordino a incrementar-se un 23% respecte al de l'any passat. Segons ha explicat el conseller de Finances, Jordi Ordóñez, a partir d'aquesta xifra s'ha elaborat el pressupost de despeses per equilibrar els comptes i, tot i que es podria haver tancat amb un superàvit de 319.000 euros, el Comú ha preferit destinar-ho a amortitzar el deute per eliminar despeses d'interessos futurs. 

Així, durant el 2013, un 9,6% del pressupost- 1.112.000 euros- es destinaran a aquesta amortització de deute, el que suposa un 50% més que en l'exercici anterior. 

Aquesta dada també s'explica per la voluntat del Comú d'optimitzar recursos i contenir la despesa corrent que es rebaixa un 0,22%. L'eliminació del GADA i el fet de no aplicar l'augment de l'IPC als salaris bruts superiors als 1.400 euros permeten a la corporació estalviar 91.000 euros el 2013. Ordóñez ha exposat que aquest esforç que realitzen els treballadors públics es compensa amb un augment de la partida per a formació del 68%.

D'altra banda, aquests estalvis també fan possible passar de la nul·la inversió del pressupost del 2012 a 1.266.036,12 euros per aquest 2013. La major part d'aquesta inversió es destinarà a la remodelació del CEO on, com ha remarcat el conseller de Finances, es treballarà per millorar-ne l'eficiència energètica i perquè a la llarga pugui contribuir a disminuir la despesa de consum d'energia.

Per àrees, el pressupost de despeses del Comú se centra en un 27% en el deute públic, seguit del 19% dels serveis públics, cultura amb un 15%, l'administració general i esports en un 13%, educació amb un 8%, turisme amb un 4% i agricultura que recull un 1%. 

Precisament, des de l'oposició, el consellers de Convergents d'Ordino, Enric Dolsa i Èric Bartolomé, han donat suport als pressupostos i han destacat la possibilitat de participar en l'elaboració dels comptes. Malgrat això, han lamentat que el context econòmic i el dèficit produït per Arcalís no permetin traduir l'increment d'ingressos en millors serveis per als ciutadans de la parròquia.

Així, Bartolomé ha celebrat que es tracti d'un exercici 'realista' i que s'hagi fet 'tocant de peus a terra'. Mentrestant, Dolsa ha criticat que no s'adoptés el pla director fa set anys que preveia una inversió de 28 milions d'euros i amb el qual no hi hauria els deutes d'1,5 milions d'euros anyals que causa Secnoa. Un cop més, el conseller de la minoria ha posat de manifest el seu parer sobre la necessitat d'unificar l'oferta d'esquí del país i fer un 'paquet nacional'.

Condonació de 3,5 milions de deute de Secnoa
Per últim, també en la sessió de Comú d'aquest dijous s'ha aprovat la condonació d'un deute de 3,5 milions d'euros a Secnoa per inversions realitzades a Arcalís per part de la corporació ordinenca abans de la constitució d'aquesta societat. Es tracta, segons ha indicat Ordóñez, de l'amortització d'edificis, telecadires, vehicles etc que actualment se situa entorn dels 990.000 euros i que Secnoa no pot pagar al Comú pels mals resultats econòmics. Per aquest motiu, des del 2004 el Comú condona deute d'aquesta societat que és 100% propietat de la corporació, com ha recordat el conseller, però que s'aprovisiona cada any perquè tingui un efecte nul en la tresoreria comunal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT