PUBLICITAT

L'OCDE comptabilitza quasi 500 acords fiscals en menys de 2 anys

  • Destaca que només el 12% dels convenis estan signats entre paradisos
  • Ja ha començat la ronda per comprovar que els canvis s'estan aplicant efectivament
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gurría, secretari general de l'OCDE, i Bartumeu, reunits a París. Foto: SFG

Des que a la cimera del G-20 de Washington del 15 de novembre de 2008 la comunitat internacional es va conjurar contra l'opacitat i els paradisos fiscals s'han firmat quasi 500 acords d'intercanvi d'informació tributària. Així es desprèn del darrer informe elaborat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en què s'insisteix altra vegada en els acords de qualitat i en la implementació dels compromisos.

En l'informe d'avaluació es fa evident l'evolució exponencial que ha experimentat la transparència fiscal en els últims dos anys. Si el 15 de novembre de 2008 amb prou feines hi havia 44 acords d'intercanvi d'informació fiscal que s'ajustessin als estàndards de l'OCDE arreu del món, el juliol passat la xifra ja superava els 530 convenis. El creixement més gran de convenis va tenir lloc a partir del 2 d'abril de l'any passat, data de la reunió del G-20 a Londres en què la comunitat internacional va proclamar que l'era del secret bancari s'estava acabant. Des d'aleshores, el nombre d'acords --entre els quals cal comptar els 17 signats per Andorra en menys de mig any-- no ha parat de créixer.

L'OCDE torna a insistir a l'informe en els acords de qualitat, és a dir, els firmats entre països que tenen relacions econòmiques efectives. En aquest sentit, les dades recopilades per l'organització evidencien que aquells que propugnaven que els paradisos fiscals signessin els acords d'intercanvi d'informació entre ells estaven equivocats: només el 12% dels convenis firmats en els últims dos anys són convenis entre paradisos, mentre que el 88% s'adequa més als acords de qualitat. Andorra és un dels països que més compleix aquesta proporció, mentre que d'altres, com ara Bèlgica, han signat quasi la meitat dels acorda amb altres centres offshore.

L'OCDE destaca al seu informe els acords signats i també les reformes legislatives dutes a terme per diversos països, com és el cas d'Andorra. "Aquests canvis de política són un pas molt significatiu cap a l'assoliment d'un terreny de joc igual per a tots en matèria fiscal. Això no obstant, aquest canvi ha d'anar seguit d'una implementació ràpida i consistent, implementació que l'OCDE i el Global Forum inspeccionaran i monitoritzaran de ben a prop", conclou un dels apartats de l'informe. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT